Hlavní obsah

Japonka vypočítala další číslice „pí“. Je jich celkem už 31 bilionů

Emma Haruka Iwao se o číslo „pí“ zajímala od dětství.Video: Tereza Brhelová, Shutterstock.com

 

Reklama

Číslo „pí“ má nově rekordní počet číslic. Pomohl ho vypočítat počítačový systém Googlu. O zprávě informoval v den „pí“.

Článek

Japonské zaměstnankyni Googlu se podařilo vypočítat nové číslice čísla „pí“. Emma Haruka Iwao použila k výpočtu firemní počítačový systém. Svým výpočtem zvýšila počet známých číslic „pí“ z 22 bilionů na 31 a vytvořila tak nový rekord.

„Jsem velmi překvapená. Pořád si na to zvykám. Pokořit rekord bylo těžké,“ řekla BBC o svém úspěchu Iwao, která pro Google pracuje tři roky. Stále ale doufá, že se jí podaří svou práci rozšířit.

„Pí je nekonečné, ráda bych zkusila vypočítat další číslice,” přiznala Iwao.

Google tuto zprávu zveřejnil v den „pí“. 14. března se v americké verzi data totiž zapisuje jako 3.14.

„Pí je užitečné nejen na měření kruhů, ale objevuje se ve všech výpočtech od kyvadla po páku. Moderní matematika, fyzika, inženýrství a technologie by bez ‚pí‘ nemohly fungovat,” vysvětlil BBC matematik Matt Parker.

V roce 2010 Nicholas Sze za pomoci počítačového systému firmy Yahoo spočítal, že dvoukvadriliontá číslice čísla „pí“ je nula. Tento výpočet by mu na normálním počítači trval pět set let. Číslice, které se nacházejí před touto nulou, ale nespočítal.

Vědci se o vypočítání delší verze čísla snaží dlouhodobě. I současná rekordmanka potvrdila, že ji „pí“ fascinovalo od dětství. Kalkulace vyžadovala 170 terabajtů dat a zaměstnala 25 strojů na 121 dní.

„Pí“ je matematická konstanta, která udává poměr obvodu jakéhokoliv kruhu v eukleidovské rovině k jeho průměru. Používá se v inženýrství, fyzice a při výzkumech vesmíru.

První tři číslice „pí“ jsou dobře známé, ale číslo je nekonečně dlouhé. Vypočítat pokračování čísla je obtížné, protože zde není žádný určitý vzorek. Zatím je známo 31,4 bilionů číslic. „Pí“ by tím pádem trvalo vyslovit 332 064 let.

Reklama

Doporučované