Hlavní obsah

Japonská ekonomika klesla výrazněji, než se původně odhadovalo

Foto: Unsplash - Jazael Melgoza

Ilustrační fotografie.

Reklama

Japonská ekonomika, která je třetí největší na světě, je na tom nejhůř od konce války. Kvůli koronaviru se propadla více, než se předpokládalo.

Článek

Japonská ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla kvůli koronavirové krizi v celoročním přepočtu o 28,1 procenta, což představuje její nejprudší poválečný propad. Ukázaly to zpřesněné údaje, které zveřejnila japonská vláda. Předběžná vládní zpráva z poloviny srpna přitom pokles hrubého domácího produktu (HDP) stanovila na 27,8 procenta.

Údaje o vývoji ekonomiky podle analytiků vytvoří tlak na nového japonského premiéra, aby podnikl rozsáhlejší opatření na podporu hospodářského růstu. Nového premiéra by příští týden měla vybrat vládní strana, dosavadní předseda vlády Šinzó Abe se kvůli svému zdravotnímu stavu rozhodl odstoupit.

Favoritem na nového premiéra je nynější mluvčí japonské vlády Jošihide Suga. Ten už naznačil, že je v případě nástupu do čela vlády připraven zvýšit výdaje na podporu hospodářského růstu.

„Hrozí, že účinek dosavadních opatření odezní,“ uvedl ekonom Kóiči Fudžiširo ze společnosti Dai-ichi Life Research Institute. „Pokud bude mít covid-19 výrazný dopad na mzdy, mohla by nová administrativa podniknout dodatečné kroky na pomoc domácnostem,“ dodal.

Japonská vláda už představila opatření na podporu hospodářského růstu v objemu dvou bilionů dolarů (zhruba 45 bilionů Kč), na stimulaci ekonomiky navíc pracuje také centrální banka. Japonsko je třetí největší ekonomikou světa za Spojenými státy a Čínou.

Reklama

Doporučované