Hlavní obsah

Japonská ekonomika se kvůli koronaviru ve čtvrtletí vrátila k poklesu

Foto: SOPA Images, Getty Images

Japonská ekonomika na začátku roku klesla o 5,1 procenta. Ilustrační fotografie.

Reklama

Ekonomika Japonska na začátku roku začala opět klesat. Důvodem je další zavádění protikoronavirových opatření kvůli nárůstu počtu nakažených.

Článek

Japonská ekonomika kvůli dopadu koronavirové pandemie na spotřebu na začátku roku klesla v celoročním přepočtu o 5,1 procenta. Vyplývá to z předběžné zprávy o vývoji hrubého domácího produktu (HDP) za první čtvrtletí, kterou zveřejnila japonská vláda. Pokles je větší, než se čekalo. V předchozích dvou kvartálech ekonomika rostla, v loňském závěrečném čtvrtletí přidala 11,7 procenta.

Na vině poklesu z počátku roku je opětovné zavádění protikoronavirových opatření, pomalý rozjezd očkování a nárůst počtu případů nákazy covidu-19, který dopadá na spotřebu. Podle agentury Reuters tak třetí největší světová ekonomika pravděpodobně bude v oživení po pandemii zaostávat za svými hlavními obchodními partnery.

Analytici odhadovali, že HDP v prvním čtvrtletí klesne jen o 4,6 procenta. Za celý uplynulý fiskální rok do konce března zaznamenala japonská ekonomika druhý celoroční pokles za sebou. Podle agentury DPA se snížila o 4,6 procenta, což je nejvíce od roku 1955, kdy se údaj začal sledovat.

Soukromá spotřeba, která tvoří více než polovinu ekonomiky, klesla o 1,4 procenta. To je ale méně než dvě procenta, na kolik pokles v průměru odhadovali analytici.

Kapitálové výdaje se snížily o 1,4 procenta. Čekalo se ovšem, že se o 1,1 procenta zvýší. O 2,3 procenta stoupl vývoz, kterému pomohlo oživení globální poptávky po automobilech a elektronice.

Japonská vláda jen deset týdnů před letními olympijskými hrami, které jsou naplánovány od 23. července do 8. srpna, prodloužila stav nouze v Tokiu a v některých dalších prefekturách. Analytici očekávají, že Japonsku potrvá roky, než se jeho ekonomika orientovaná na vývoz a závislá na živém světovém obchodu z dopadů globální pandemie vzpamatuje.

Reklama

Doporučované