Hlavní obsah

Japonská firma Mitsubishi bude muset zaplatit za zločiny z druhé světové války

Korejský soud rozhodl o kompenzaci dělníkům.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Podobná rozhodnutí podle Japonska ohrožují vzájemné diplomatické vztahy mezi zeměmi.

Článek

Jihokorejský nejvyšší soud uložil japonské firmě Mitsubishi Heavy Industries vyplatit kompenzaci 28 Jihokorejcům, kteří za druhé světové války vykonávali nucenou práci pro Japonsko. Soud tak de facto zopakoval svůj verdikt z minulého měsíce, jímž nařídil japonské společnosti Nippon Steel & Sumitomo Metal odškodnit za nucené práce čtyři jiné Jihokorejce.

Nejvyšší soud potvrdil rozhodnutí odvolacího soudu z roku 2013, který nařídil společnosti Mitsubishi vyplatit 23 Jihokorejcům jako kompenzaci 80 milionů wonů (1,6 milionu korun) a dalším pěti po 150 milionech.

Rozhodnutí jihokorejské justice vyvolalo okamžitou odmítavou reakci Tokia. Japonský ministr zahraničí Taró Konó vydal prohlášení, v němž soudní rozhodnutí označil za absolutně nepřijatelné. „Rozsudek zásadně rozvrací právní základnu přátelských vztahů mezi Japonskem a Jižní Koreou a je mimořádně politováníhodné,“ uvedl ministr.

Japonsko argumentuje tím, že veškerá práva na odškodnění byla zrušena smlouvou o normalizaci diplomatických styků mezi oběma zeměmi z roku 1965. Jihokorejský nejvyšší soud ale rozhodl, že právo bývalých dělníků na náhrady nebylo smlouvou dotčeno.

Minulý týden Jižní Korea oznámila, že hodlá zrušit Japonskem financovanou nadaci, která vyplácí kompenzace Korejkám drženým za druhé světové války násilím v nevěstincích pro japonské vojáky. Nadace vznikla na základě kontroverzní dohody z roku 2015, kterou současný jihokorejský prezident kritizuje, neboť podle něj učinila Japonsku příliš mnoho ústupků a nedonutila jej plně uznat zodpovědnost za válečné hrůzy.

Historici odhadují, že se oběťmi sexuálního otroctví za války stalo asi 200 tisíc žen, kromě Korejek také Číňanky nebo Indonésanky.

Reklama

Doporučované