Hlavní obsah

Japonská firma zajišťující ochranu budov před zemětřesením falšovala data. Týká se to i budov olympiády v Tokiu 2020

Foto: pixabay.com

Tokijská televizní věž Sky Tree, která měří více než šest set metrů.

Reklama

Firma KYB se sídlem v Tokiu přiznala, že falšovala data pro zařízení chránící budovy před zemětřesením. Kauza se týká téměř tisícovky budov, firma odmítla zveřejnit jejich kompletní seznam, podle místních médií bylo ale vadné zařízení nainstalováno i na některé budovy, kde se mají odehrávat letní olympijské hry v Tokiu 2020.

Článek

Japonská hydraulická firma přiznala falzifikaci kontrolních dat pro zařízení používané k ochraně stovek budov před silným zemětřesením. Firma KYB uvedla, že falšování dat pro hydraulické tlumiče, které kontrolují vibrace a regulují houpání konstrukce budovy při zemětřesení, se dotklo téměř tisícovky staveb napříč Japonskem.

Firma zároveň tvrdí, že problém s daty neznamená okamžité bezpečnostní riziko, napsal The Guardian. Podobně se vyjádřilo i japonské ministerstvo půdy, infrastruktury a dopravy. Budovy s tlumiči postiženými falšováním dat podle ní vydrží zemětřesení o síle sedmi stupňů seismické stupnice intenzity Japonské meteorologické agentury.

Profesor Hiroši Kawase z institutu pro prevenci katastrof na univerzitě v Kjótu serveru ABC vysvětlil, že „tlumiče nesníží rozsah otřesů, pouze sníží dobu jejich trvání. Otřesy mohou budovami, zejména těmi výškovými, rezonovat i několik minut, pokud tlumiče fungují správně, mohou třas zmírnit i na jednu třetinu jeho původní síly“.

Japonské ministerstvo půdy, infrastruktury a dopravy přiznalo, že firma prodává nezkontrolované součástky zřejmě už od roku 2000, dostupná data jsou ale až z roku 2003. Data se falšovala u tlumičů, které byly použity při stavbě výškových budov, například u 634 metrů vysoké televizní věže Tokyo Sky Tree. Mezi postiženými budovami jsou nemocnice, i dvě olympijská centra, která jsou připravena pro letní olympijské hry v Tokiu v roce 2020.

Firma odmítla zveřejnit jmenný seznam budov, podle japonských médií se problém týká Ariake arény, která bude při LOH sloužit k zápasům ve volejbale a tenise, druhou budovou je Olympijské vodní centrum, píše The Guardian.

Firma KYB podle listu The Guardian uvedla, že data falšovalo nejméně osm zaměstnanců, kteří k tomuto kroku přistoupili ve snaze vyhnout se zpoždění při dokončení stavby. Prezident KYB se veřejně omluvil na tiskové konferenci a slíbil, že všechny budovy se zfalšovanými údaji znovu prověří a případné nedostatky napraví.

Falšování údajů japonských firem

V Japonsku každý rok proběhne téměř dva tisíce zemětřesení. Guvernér města Osaka Ičiró Macui v interview pro server Kyodo kritizoval umístění neprověřených tlumičů do vládních budov. „Jednání firmy KYB ukazuje na snížení etiky v japonských firmách,“ řekl Macui. „Firma by si měla uvědomit, že její jednání mohlo mít fatální důsledky na lidské životy.“

KYB je zatím poslední japonskou firmou, která přiznala, že se dopouštěla falšování dat. Letos v červenci firma na výrobu automobilů Nissan přiznala, že falšovala data na měření emisí a spotřeby paliva, v květnu pak zveřejnění podvodů firmy Kobe Steel donutilo jejího předsedu rezignovat. Firma zveřejnila podvodné výsledky z testů síly a kvality v součástkách, které byly použity při výrobě aut, rychlovlaků a letadel.

Reklama

Související témata:

Doporučované