Hlavní obsah

Japonská vláda podlehla tlaku a vyhlásí stav nouze. Pozdě, míní kritici

Foto: Profimedia.cz

V ulicích Tokia jsou stále vidět davy lidí mířících do práce, koronaviru navzdory.

Reklama

V Japonsku se sice koronavirus šíří pomaleji než v Evropě nebo USA, jen v samotném Tokiu už ale počet nemocných přesáhl tisícovku. Vzhledem k velkému počtu starších lidí panují obavy, že se šíření nemoci může vymknout z rukou.

Článek

K velké části Asie, kde už vlády nouzový stav vyhlásily, se přidá i Japonsko. V pondělí o tom informoval deník Jomiuri. Nouzový stav podle něj vyhlásí premiér Šinzó Abe v úterý, aby zabránil dalšímu šíření koronaviru v zemi. Platit by měl od středy, upřesnila agentura Kjódó.

V posledních dnech narůstal tlak, aby vláda začala jednat. Guvernérka Tokia Juriko Koikeová volala po vyhlášení nouzového stavu minulý týden s tím, že by jí takové opatření pomohlo donutit občany města, aby mezi sebou dodržovali předepsanou vzdálenost.

Abe tlaku dlouho odolával s argumentem, že tak drastické opatření není potřeba. Někteří politici argumentovali i tím, že Japonci si na rozdíl od Evropanů či Američanů nepodávají ruce, ale klaní se – i kvůli tomu je prý země vůči koronaviru odolnější. Nárůst nakažených v posledních dnech ale ukázal, že tato kulturní odlišnost sice šíření nemoci zřejmě zpomaluje, zastavit ho ale nedokáže.

Premiér může podle zákona vyhlásit nouzový stav pouze v případě, kdy nemoc představuje „vážné nebezpečí“ pro životy lidí a její rychlé šíření může mít silný dopad na ekonomiku země. Guvernéři jednotlivých prefektur tak získají pravomoc nařídit lidem, aby zůstali doma a zavřeli své podniky, nikoliv ale úplnou karanténu měst, kterou vyhlásila například Čína nebo později Itálie. Za porušení zákona nehrozí v těchto případech Japoncům konkrétní tresty, úřady spoléhají spíše na jejich přirozené respektování.

Stav nouze premiér vyhlásí nejspíš pro oblast metropole Tokia a zřejmě i pro prefektury Ósaka a Hjógo v západním Japonsku. Podle veřejnoprávní stanice NHK je v zemi přes 3 500 nakažených, 85 lidí už nemoci covid-19 podlehlo.

Podle Kenži Šibuji z Institutu pro veřejné zdraví na londýnské King's College ale vzhledem k explozi v počtu nakažených v Tokiu přichází premiérův krok pozdě. „Mělo to být vyhlášeno nejpozději prvního dubna,“ citovala experta agentura Reuters.

K vyhlášení nouzového stavu potřebuje Abe formální souhlas panelu odborníků. Jeden z nich ale takové rozhodnutí označil za složité kvůli jeho politickým, ekonomickým a jiným důsledkům.

Guvernéři několika prefektur už dříve lidi vyzvali k práci z domova a k tomu, aby o víkendech zůstávali doma, vyhýbali se davům a nechodili večer za zábavou. Jejich výzva je sice v ulicích znát, ne ale tolik, jak odborníci doufali. Například minulý týden vyrazily davy lidí obdivovat kvetoucí sakury. Někteří z nich měli roušky, mnozí lidé si je ale nevzali.

Omezení volného pohybu a uzavření obchodů zasadí pravděpodobně drtivý úder japonské ekonomice, která už nyní bojuje s blížící se recesí. Vláda proto připravuje podpůrný finanční balíček několika stovek miliard dolarů, který by měl hospodářství pomoci překonat těžké období pandemie.

Reklama

Doporučované