Hlavní obsah

Japonská vláda prověřuje zprávu o radioaktivitě v olympijském komplexu

Foto: Profimedia.cz

Měření radiace v areálu bývalé jaderné elektrárny Fukušima Daiči.

Reklama

Japonské Tokio ve velkém zahájilo přípravu olympijských her pro rok 2020. Hladký průběh příprav ale narušila zpráva organizace Greenpeace, podle které může být pobyt sportovců a diváků v olympijském komplexu zdraví škodlivý.

Článek

Aktivistická organizace Greenpeace se poohlédla po sportovním areálu J-Village, který má být dějištěm olympijských her v roce 2020. Olympijský komplex leží v severovýchodní prefektuře Fukušima, ve které zemětřesení v roce 2011 způsobilo masivní vlnu tsunami. Ta následně zavinila jadernou katastrofu v atomové elektrárně Fukušima Daiči.

A následky havárie atomové elektrárny podle zprávy Greenpeace trvají dodnes. V okolí sportovního komplexu J-Village se podle organizace nacházejí stále vysoce radioaktivní místa, ve kterých úroveň radiace dosahuje 1700krát vyšších hodnot než před jadernou katastrofou.

J-Village je domovem pětitisícového stadionu, jedenácti fotbalových hřišť, tělocvičen, plaveckého bazénu, hotelu a konferenčního centra. Od dnes již neaktivní jaderné elektrárny leží 20 kilometrů na jih. Japonská vláda se po havárii zavázala udržet výskyt 0,23 mikrosievertu za hodinu. Ze zprávy Greenpeace ale vyplývá, že reálná hladina výskytu mikrosievertů dosahuje čísla 71. Jeden sievert je jednotkou dávkového ekvivalentu, který udává hodnotu biologického účinku různých druhů ionizujícího záření.

Podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii je průměrný člověk vystavený přirozené radiaci 2 400 mikrosievertů za rok. Vyšší dávka pak může vést ke zvýšeným rizikům výskytu onemocnění, jako je rakovina. Podle dat předložených Greenpeace tak lidé, kteří zůstanou poblíž stadionu více než den, dostanou do těla přibližně roční dávku radiace.

Energetický aktivista Greenpeace Kazue Suzuki pro CNN uvedl, že v okolí stadionu je radiace nízká. Značně zvýšenou radiaci ale aktivisté objevili na místech, kde se předpokládá vysoká návštěvnost. „Tato vysoce radiační místa jsou významnou záležitostí veřejného zdraví,“ uvedl a dodal, že Greenpeace vyzvalo japonskou vládu, aby „začala urychleně jednat a zahájila okamžitou dekontaminaci.“

V březnu roku 2011 japonskou jadernou elektrárnu Fukušima Daiči ležící 210 kilometrů severovýchodně od Tokia poškodila vlna tsunami způsobená zemětřesením o síle 9 stupňů Richterovy škály. Rozpálený reaktor se rozpadl a do moře a vzduchu uniklo vysoké množství radioaktivního materiálu.

Vláda zprávy Greenpeace prověřuje

Po katastrofě japonská vláda podnikla rozsáhlé dekontaminační práce. Ty mají pokračovat i po vydání znepokojivé zprávy Greenpeace. Japonské ministerstvo životního prostředí nastínilo i plán na zvýšení monitorování radiace na stadionu.

„Záření jsme objevili v rohu parkoviště vedle J-Village,“ řekla zástupkyně poradce japonského ministerstva životního prostředí. Vláda zahájila spolupráci na dekontaminaci oblasti s tokijskou elektrárnou Tokio (TEPCO), která kdysi vlastnila Fukušimu Daiči. Monitorování úrovně radiace má být jedním z kroků k zajištění bezpečnosti sportovců a diváků.

Japonsko bude hostit letní olympijské hry 2020 v Tokiu od 24. července do 9. srpna. V prohlášení organizátoři her uvedli, že čekají na výsledek vyšetřování a spolu s japonskou vládou pracují na zajištění úspěchu sportovní události.

Reklama

Doporučované