Hlavní obsah

Japonské dráhy testovaly nový, dvakrát rychlejší šinkansen

Foto: Pixabay

Japonsko našlo rychlejšího nástupce současného šinkansenu.

Reklama

Japonci otestovali jízdu nového vlaku šinkansen, který dosahuje až dvojnásobné rychlosti než jeho starší kolega. Přepravovat lidi bude mezi Tokiem a Nagojou a později i Ósakou. Větší část trati povede pod zemským povrchem.

Článek

Japonská železniční společnost JR Central dnes předvedla testovací jízdu nového rychlovlaku šinkansen, který funguje na principu magnetické levitace. Díky tomu dosáhne rychlosti až 500 kilometrů v hodině, což je skoro dvojnásobek rychlosti, jaké dosahují nynější modely. Informovala o tom agentura Kjódó. Vlak bude po dokončení výstavby trati jezdit mezi městy Tokio a Ósaka.

První část projektu, spojující Tokio a Nagoju, by měla být uvedena do provozu v roce 2027. Vzdálenost 286 kilometrů by nový rychlovlak měl překonat za 40 minut místo nynější hodiny a půl. Testuje se už od srpna, a to na testovací dráze v centrálním Japonsku.

Vlaky se pohybují na magnetickém polštáři, zhruba 86 procent trati vede pod zemí. „Na plánované trati je mnoho tunelů, proto jsme interiér vlaků zesvětlili a zlepšili pohodlí,“ uvedl zástupce železniční firmy.

Regionální samosprávy a obyvatelé centrální prefektury Šizuoka ale mají vůči trati námitky. Provozovatele se proto snaží přesvědčit, aby se plánů vzdal a trasu mezi městy Tokio a Nagoja v roce 2027 nezprovozňoval. V roce 2045 by měly tyto rychlovlaky spojit i Tokio a Ósaku.

Reklama

Doporučované