Hlavní obsah

Japonské páry stejného pohlaví na svatého Valentýna žalují vládu, chtějí uzavřít manželství

Homosexuálové v Japonsku žalují vládu kvůli zákazu manželství.Video: Valérie Dvořáková , AP

 

Reklama

Třináct homosexuálních párů po celém Japonsku tvrdí, že současný stav v zemi porušuje jejich ústavní práva a hodlají zažalovat vládu za to, že nemohou uzavřít sňatek. Podle průzkumů mají podporu zejména mezi mladými Japonci.

Článek

Třináct párů stejného pohlaví po celém Japonsku se ve čtvrtek chystá zažalovat vládu s tím, že požadují právo na uzavření manželství. Tvrdí, že současný stav porušuje jejich ústavní práva.

Japonsko má velmi konzervativní společnost a také je jedinou z vyspělých zemí G7, která homosexuální sňatky doposud nepovoluje.

Z průzkumů ale vyplývá, že tyto menšiny mají podporu veřejnosti.

Podle japonské ústavy by „manželství mělo být uzavřeno pouze se vzájemným souhlasem obou pohlaví“, což si úřady dosud vždy vysvětlovaly jako nepovolení manželství stejného pohlaví. Výklad právních zástupců dnešních žalujících ale je ten, že text ústavy má zabránit nuceným sňatkům a není v něm nic, co by výslovně zakazovalo manželství homosexuálů. Argumentují tím, že odmítnutí umožnit manželství lidem stejného pohlaví je porušením ústavního práva a že všichni lidé by si měli být podle zákona rovni.

Všech 13 párů bude žaloby podávat v den svatého Valentýna v různých městech po celé zemi. Jedním z nich je také Japonka Ai Nakajima a Němka Tina Baumannová. Ženy se poznaly v Berlíně, kde uzavřely manželství a několik let spolu žily. Po přestěhování do Japonska ale zjistily, že život homosexuálů je v obou zemích velmi odlišný. Německé manželství jim v Japonsku uznáno nebylo.

„V Japonsku jsou role obou pohlaví mnohem více tradiční a očekává se, že se žena vdá a bude mít děti. V mnoha případech se také očekává, že žena přestane pracovat poté, co se stane matkou,“ řekla Baumannová pro BBC.

„Teď jsme oba zdraví a jsme schopni pracovat, ale co když bude jeden z nás mít nehodu nebo onemocní? Nemůžeme si být navzájem ručiteli pro zdravotní péči nebo být si dědici. Takže myslíme do budoucna, kdy by se zákon v Japonsku mohl změnit, ale zatím si myslíme, že bychom měli jednat sami, aby se tak stalo dříve,“ řekl další ze žalobců, Japonec Ken Kozumi pro agenturu AP.

Ačkoliv je Japonsko tradiční zemí, průzkumy podle zpravodajského serveru BBC naznačují, že drtivá většina mladších Japonců manželství osob stejného pohlaví podporuje.

Reklama

Doporučované