Hlavní obsah

Japonské pobřeží zaplavila pemza z podmořské sopky, podívejte se

Foto: Profimedia.cz

Pemza z podmořské sopky k pátku zaplavila 11 přístavů na ostrově Okinawa a 19 dalších v prefektuře Kagošima na ostrově Kjúšú.

Reklama

Japonské pobřeží zaplavilo obrovské množství drobných úlomků pemzy, které před několika měsíci vyvrhla podmořská sopka. Hornina zanesla přístavy a poničila rybářské lodě podél jižního cípu souostroví.

Článek

Podle náměstka tajemníka japonského kabinetu Jošihikeho Isozakiho pemza k pátku zaplavila 11 přístavů na ostrově Okinawa a 19 dalších v prefektuře Kagošima na ostrově Kjúšú. Vláda zřídila speciální pracovní skupinu, která se s katastrofou má vypořádat, v některých místech už začaly práce na odstraňování, uvádí deník The Guardian.

Poškozeno bylo asi 40 rybářských lodí. Šest z nich lehká, ale tvrdá hornina vyřadila z provozu. Dočasně kvůli tomu bylo přerušeno lodní spojení mezi odlehlými ostrůvky Okinawy a Kagošimy. Podle japonských médií se z přístavu na Okinawě nemůže dostat kolem 750 rybářských lodí. Kvůli pemze uhynulo i přes 100 makrel v místních farmách, které patrně pemzu spolkly.

Podle okinawského guvernéra má na hladině plující pemza „velký dopad jak na rybářský a turistický průmysl, tak na životní prostředí“. Vyzval proto k rychlému řešení nastalé krize.

Šedé úlomky pemzy pocházejí z podmořské sopky Fukutoku-Okanoba, která se nachází v pásmu Boninských ostrovů, známých též jako souostroví Ogasawara, ležících zhruba 1000 kilometrů jižně od Tokia. Vulkán vybuchl v polovině srpna.

Japonská pobřežní stráž varovala plavidla, aby z oficiálních zdrojů pozorně sledovala tok pemzy. V případě, že se hornina dostane do lodních motorů, hrozí, že je ucpe. Na volném moři tak dnes uvázlo jedno z plavidel pobřežní stráže, které se účastnilo cvičení u pobřeží Okinawy.

Isozaki upozornil, že se proud kamínků pohybuje k severu a hrozí, že zasáhne celé japonské pobřeží. Pohyb pemzy sleduje i japonský regulační úřad pro jadernou energii pro případ, že by hornina zasáhla pobřežní jaderné elektrárny.

Reklama

Související témata:

Doporučované