Hlavní obsah

Japonské tsunami přineslo stovky druhů živočichů až na pobřeží Ameriky

Tichý oceán vyplavuje na pobřeží Severní Ameriky živočichy z Japonska.

 

Reklama

Američtí vědci objevili na pobřeží USA a Kanady stovky druhů japonských mořských živočichů. Přes Tichý oceán je zaneslo tsunami, které v roce 2011 zasáhlo Japonsko.

Článek

Na pobřeží Severní Ameriky a Havajských ostrovů se začali objevovat korýši, měkkýši a ryby původem z Japonska. První druhy vědci odhalili rok po ničivém tsunami, ale nové se na druhé straně Tichého oceánu objevují i dnes. Nejvíce pak v americkém státě Oregon.

Výzkumný tým odhalil zatím celkem 289 různých živočišných druhů - nejčastěji jde o slávky, ale také kraby, škeble nebo hvězdice. Cestu přes oceán urazili živočichové na troskách lodí nebo úlomcích plastu.

Spoluautora výzkumu, Johna Chapmana z oregonské univerzity, objevy překvapily. „Když jsme poprvé našli v Oregonu živočichy z Japonska, tak nás to šokovalo. Nepředpokládali jsme, že by pro ně bylo možné přežít tak dlouho a za tak otřesných podmínek,” uvedl Chapman pro BBC.

Hlavním důvodem, proč tolik živočichů cestu přežilo, byla pomalá rychlost suti po moři. Živočichové tak měli možnost se přizpůsobit proměnlivým podmínkám a mnoho z nich se po cestě zvládlo rozmnožit.

Výzkum týmu z Oregonu se blíží ke konci, podle Chapmana je ale na pobřeží USA mnohem víc nových živočichů. „Nepřekvapilo by mě, kdyby podél pobřeží Oregonu žilo víc japonských živočichů. Popravdě by mě víc překvapilo, kdyby tomu tak nebylo,” sdělil Chapman.

Reklama

Související témata:

Doporučované