Hlavní obsah

Japonsko a Čína po desetiletích zlepšují vztahy. „Vrátili jsme se do správných kolejí,“ říká Si Ťin-pching

Japonsko a Čína navazují nové vztahy.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Japonsko a Čína navazují nové vztahy. Chtějí si ekonomicky pomáhat a zaručit stabilitu v regionu. Na své první oficiální návštěvě Číny podepsal japonský premiér Šinzó Abe na 50 dohod se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem. Obě země doufají, že vztahy zůstanou do budoucna pozitivní. V minulosti jejich diplomatické vztahy zamrzly kvůli sporu o správu ostrovů ve Východočínském moři.

Článek

Čína a Japonsko zlepšují své vztahy. Japonský premiér Šinzó Abe poprvé oficiálně navštívil Čínu. Během druhého dne své třídenní návštěvy se setkal se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem. Společně podepsali více než 50 dohod, včetně měnové výměny v hodnotě 30 miliard dolarů (v přepočtu asi 680 miliard korun).

Premiéři se také dohodli, že společně budou pracovat na denuklearizaci Korejského poloostrova.

Obě země se snaží znovu dosáhnout důvěry mezi sebou a nastolit nové způsoby kooperace. Podle premiéra Li Kche-čchianga mezi čínskými a japonskými firmami bylo uzavřeno na 500 obchodních smluv během Abeho návštěvy, což značí prospěch, který oběma zemím spolupráce přinese.

„Ze soutěživosti ke koexistenci, bilaterální vztah Japonska a Číny vstoupil do nové fáze. Ruku v ruce s premiérem Li bych chtěl posílit naše vazby,” sdělil reportérům japonský premiér Abe poté, co se s premiérem Li setkal v pátek ráno.

S Abem se setkal i čínský prezident Si Ťin-pching. Podle něj se vztahy vrátily do správných kolejí. Čína se chce zaručit, že tento pozitivní krok bude pokračovat. Informovala o tom státní čínská média.

Prezident by byl rád, aby se obě země více zajímaly o strategické dialogy a dalším krokem by měla být dohoda ohledně výměny obyčejných japonských a čínských lidí.

Spor mezi Japonskem a Čínou vede k jejich první válce

Diplomatické vztahy byly mezi Japonskem a Čínou vyostřené od roku 1972, kdy Japonsko dostalo zpět do správy ostrovy ve Východočínském moři, na které si kromě Japonska kladla nárok i Čína a Tchaj-wan. Po první čínsko-japonské válce je po čínském vlastnictví ovládlo Japonsko, podle Japonska ale nejsou předmětem zvrácení výsledku této války, který nastal po konci druhé světové války.

Od roku 1972 se poprvé situace zhoršila v roce 2010, kdy se čínská rybářská loď střetla s plavidlem japonské pobřežní stráže. V roce 2012 deklaroval starosta Tokia Šintaro Išihara, že chce odkoupit („znárodnit”) ostrovy. To vedlo k bouřlivým protijaponským demonstracím v Číně. Japonská vláda v září 2012 ostrovy odkoupila, chtěla tak zabránit tomu, aby tak učinil starosta Išihara. Situace však vedla ještě k větším demonstracím. V té době se do vlády opět dostal Šinzó Abe.

Náměstek generálního tajemníka kabinetu Jasutoši Nišimura sdělil novinářům, že premiéři se mezi sebou dohodli, že pokud nebude stabilita ve Východočínském moři, žádné zlepšení bilaterálních vztahů být nemůže.

Reklama

Související témata:

Doporučované