Hlavní obsah

Japonsko chce mít vlastní neviditelnou stíhačku. Záda jí mají krýt drony

Foto: Japonské ministerstvo obrany

Takhle by měla podle japonského ministerstva obrany stíhačka vypadat.

Reklama

Mít vlastní stíhací letoun, který bude patřit k těm technologicky nejvyspělejším na světě. To je cíl japonského programu na vývoj neviditelné stíhačky F-3. Měla by se začít sériově vyrábět v roce 2031.

Článek

Program na vývoj zcela nového typu stíhačky je součástí japonské snahy výrazně posílit možnosti své letecké obrany. Nové stíhačky mají nahradit asi devadesát pomalu dosluhujících F-2, stíhacích letounů čtvrté generace s jedním motorem, které zemi slouží už od poloviny 90. let. Kromě nového vlastního modelu chce Japonsko nakoupit dalších 100 amerických strojů F-35. Ty v japonském arsenálu nahradí letadla typu F-4 a F-15.

Konkrétně půjde o 63 kusů víceúčelových stíhaček F-35A a 42 F-35B, které dokáží vzlétnout a přistávat svisle. Oba dva typy disponují technologií stealth.

Že nejde jen o plán bez patřičných činů potvrzuje fakt, že Japonsko už na program vyčlenilo peníze v rozpočtu obrany na fiskální rok 2020. Stranou všech ostatních investic jde přímo na program 261 milionů dolarů (přes šest miliard korun). Investovat se má podle CNN i do tryskových dronů, které budou schopny nové stíhačky doprovázet a postkytovat jim podporu.

Podobné projekty už běží i v Austrálii a USA. Když ho loni spustila Austrálie, firma Boeing, která má vývoj takových dronů zaštiťovat, uvedla, že by měly fungovat autonomně díky umělé inteligenci a být schopny zapojit se přímo do boje i do průzkumu.

F-3 má konkurovat čínské J-20

Hlavními přednostmi nové japonské stíhačky by měla být schopnost synchronizace raketového cílení mezi vícero stroji, skladování střel uvnitř letadla, využití tahu motorů k tomu, aby mohl letoun rychle změnit směr. A jak už bylo zmíněno - takzvanou neviditelnost, tedy technologii, která chrání letadlo před dosahem radarů a zaměřovacích systémů.

Práce na výrobě prvního prototypu by měly podle Defense News začít v roce 2024 a testovací lety jsou v plánu na rok 2028. Nahradit v té době už opravdu staré F-2 by nová F-3 měla v polovině 30. let.

Podle Forbesu historie tohoto projektu sahá až do let krátce po přelomu nového tisíciletí, kdy se o něm začalo uvažovat poté, co Spojené státy zakázaly export neviditelných letounů F-22. Poté, co Čína v roce 2011 přišla s vlastní neviditelnou stíhačkou J-20, se celá věc ještě urychlila.

Proti Číně zbrojí i Austrálie a Tchaj-wan

Japonsko je další zemí, která investuje do obrany, aby mohla lépe konkurovat hlavnímu blízkému rivalovi, kterým je Čína. Minulý měsíc Tchaj-wan oznámil, že podle nedávné počítačové simulace by v případě čínské invaze zvládl potopit asi polovinu čínské flotily, a aby se mohl bránit ještě lépe, nakoupí nové protilodní rakety. Zrovna tento týden se na Tchaj-wanu má odehrát vojenské cvičení, které bude simulovat právě čínskou invazi.

Čínskou hrozbu za důvod zbrojení neskrývaně uvedla i Austrálie. „Převážně neškodné bezpečnostní prostředí, kterému se Austrálie těšila od pádu berlínské zdi do světové finanční krize, je pryč. Riziko špatného odhadu či dokonce konfliktu se zvyšuje,“ řekl australský premiér Scott Morrison, když oznamenoval, že Austrálie v příštích deseti letech navýší armádní rozpočet o 40 % oproti předešlému plánu.

Celkem 270 miliard australských dolarů (4,4 bilionu korun) má posloužit k různým prostředkům, které pomůžou odstrašit nepřátele. Čínu Morrison přímo zmínil, když mluvil o napětí mezi Pekingem a Washingtonem i nedávným indicko-čínským konfliktem.

Reklama

Doporučované