Hlavní obsah

Japonsko má nového premiéra. A nikdo pořádně neví, kdo to je

Foto: Profimedia.cz

Nový japonský premiér Jošihide Suga.

Reklama

Jošihide Suga rád rybaří a každý den začíná se stovkou sedů-lehů. Už osm let ale pracuje ve stínu Abeho administrativy. Dokáže ho překročit a stát se lídrem nadcházejících voleb?

Článek

Kvůli zdravotním potížím musel před pár týdny odstoupit Šinzó Abe, který stál v čele japonské vlády dohromady devět let. V pondělí ho nahradil Jošihide Suga, dlouholetá vládní „dvojka“ a tvář Abeho politiky. A také jeden z mála japonských lídrů, který nepochází z elitní sociální třídy.

Suga je jednasedmdesátiletý politik, který byl osm let ve funkci šéfa kabinetu japonských liberálních demokratů. Stejnou dobu také zastával roli mluvčího vlády, který i dvakrát za den odpovídal na dotazy novinářů při pravidelných vládních brífincích.

„Jediným důvodem, proč se Suga stal premiérem, je to, že bude následovat Abeho politiku,“ komentuje pro britský The Guardian politolog Koiči Nakano.

Jošihide Suga je původně učitel. Pochází ze zemědělské severní části Japonska. I jeho otec byl farmář, který pěstoval jahody. Po střední škole se odstěhoval do Tokia, kde si na svoje vysokoškolské vzdělání vydělával prací na rybím trhu nebo v továrně na lepenku. Rád rybaří a dělá karate. Každý den Suga začíná tím, že udělá 100 sedů-lehů.

Na čem se shodnou komentátoři v zahraničních médiích – charisma u Sugy není něco, čím umí tento politik zabodovat. I po mnoha letech ve vysoké politice je vlastně pro mnohé enigmou. Není jasné, za jaké politické ideály bojuje nebo jaké jsou jeho vize do budoucna. Je však loajální ke konzervativní straně, která Japonsko bez čtyř let vede už od druhé světové války.

Foto: Profimedia.cz

Sčítání hlasů při pondělní volbě nového japonského premiéra.

Co Abe zanechal svému nástupci

Nový japonský premiér byl po celou dobu věrnou pravou rukou svého předchůdce. Je proto pravděpodobné, že se bude držet i v jeho vytyčené politice. A to například v jeho ekonomických reformách, kterým se říká „Abenomika“, opatření, která Abe zavedl v roce 2012 kvůli oslabující ekonomice.

Stejně tak se očekává, že bude Suga pokračovat v nastolené snaze o upravení tzv. mírové ústavy. O to se Abe snažil už od roku 2017, kdy ústava slavila 70 let od svého schválení. Vizí bylo ji upravit právě do letoška. Jednou z hlavních příčin bylo stále se zvyšující ohrožení ze strany KLDR.

Suga bude muset řešit také letní olympiádu v Tokiu. Ta se kvůli covidu-19 nekonala v původním termínu, ale odložila se na rok 2021. Japonsko bude zodpovědné nejen za pořádání sportovní akce, ale zejména za dodržení všech bezpečnostních a zdravotních podmínek, které jistě budou provázet celé olympijské hry.

V neposlední řadě přichází nový premiér v době celosvětové krize způsobené pandemií koronaviru. „Japonsko není zemí, která často revolučně reformuje. Zvlášť v době nejistoty je stabilní krizový manažer velkým přínosem,“ hodnotí pro The New York Times Sugovu úlohu japanistka z Harvardské univerzity Christina L. Davisová.

Příští říjen Japonsko čekají parlamentní volby. Politologové se shodují na tom, že je do té doby Jošihide Suga v takovém „zkušebním období“. Pokud se dokáže prosadit, bude tváří kampaně. V opačném případě mají ale japonští liberální demokraté příležitost Sugu „vyměnit“, případně za někoho, kdo není tak úzce propojen s establishmentem.

„Pracoval hlavně v zákulisí,“ popisuje Sugu pro americkou stanici CNN politolog Brad Glosserman. V každém případě je to ale člověk, který umí komunikovat a předat politická sdělení bez přílišného emocionálního zabarvení. „Nikdo pořádně neví, kdo ten chlap je,“ dodává Glosserman.

Reklama

Související témata:

Doporučované