Hlavní obsah

Japonsko má unikátního robota, pomůže odhalovat škody ve Fukušimě

Japonsko má unikatního robota, pomůže odhalovat škody ve Fukušimě.

 

Reklama

Plovoucí robot začne v červenci prozkoumávat trosky jaderné elektrárny. Má lokalizovat roztavené palivo. Japonsko chce s jeho likvidací začít po olympiádě v roce 2020.

Článek

V Japonsku představili robota, který bude zkoumat rozsah poškození jaderné elektrárny ve Fukušimě.

Robot přezdívaný malý měsíčník (severoamerický okoun) má velikost bochníku chleba a je vybaven světly a manévrovací ocasní vrtulkou. Data bude sbírat pomocí dvou kamer a dozimetru. Je společným dílem společnosti Toshiba a státního Mezinárodního výzkumného ústavu pro vyřazení jaderných zařízení z provozu.

V červenci ho odborníci chtějí ve Fukušimě vyslat do kontejnerové jednotky 3. bloku, aby prozkoumal rozsah poškození a lokalizoval části roztaveného paliva, které zřejmě spadly na dno komory. Právě odstranění stovek tun roztaveného jaderného paliva a trosek ze tří zničených reaktorů bude největším problémem. Japonsko doufá, že sonda se dostane hluboko do reaktoru, aby osvětlila oblast pod jeho jádrem, a že palivo z reaktorů bude moci začít odstraňovat po skončení olympijských her v roce 2020. Předpokládané náklady jsou v přepočtu 70 miliard dolarů (1,65 bilionu Kč), což je čtyřnásobek původních odhadů.

Dálkově řízené roboty jsou jedinou cestou k průzkumu zamořených a strukturálně poškozených zařízení. Podobné pokusy s roboty ve tvaru hada a štíra však v minulosti skončily nezdarem. Štír v troskách uvázl a už v nich zůstal, zatímco had byl po dvou hodinách práce stažen, protože mu přestaly fungovat kamery.

Zemětřesení v březnu 2011 vyřadilo ve Fukušimě z provozu chladicí systémy elektrárny, jádra tří reaktorů se roztavila a do vzduchu, půdy a do moře se uvolnily radioaktivní částice. Ačkoliv japonská vláda již prohlásila okolí Fukušimy za bezpečné a vyzvala vysídlené obyvatele k návratu, v oblasti zůstává i po šesti letech zvýšený výskyt radioaktivity.

Reklama

Doporučované