Hlavní obsah

Japonsko otevírá náruč Británii. Po jejím odchodu z EU jí chce nabídnout Transpacifické partnerství

Foto: Profimedia.cz

Japonský premiér Abe a britská premiérka Mayová na summitu G7.

Reklama

aktualizováno •

Až odejde Velká Británie z Evropské Unie, chce ji Japonsko přijmout do Transpacifického partnerství (TPP). Sdělil to japonský premiér Šinzó Abe. Chce tak mít lepší celní podmínky při obchodování s EU.

Článek

Japonský premiér Šinzó Abe uvítá Velkou Británii po brexitu do Transpacifického partnerství (TPP) s otevřenou náručí.

TPP je vícestranná dohoda o volném obchodu mezi jedenácti zeměmi včetně Vietnamu, Kanady, Austrálie a Japonska. Do loňského roku byly členem i Spojené státy americké. Donald Trump ale krátce po svém příchodu do Bílého domu partnerství opustil. Japonský premiér pak uvedl, že bez USA bude dohoda bezvýznamná.

Deníku Financial Times premiér sdělil, že i když se Británie stáhne z Evropské Unie, stále to bude země „vybavená světovou mocí”. Naléhal také na jednání mezi Bruselem a Londýnem, aby použily ve svých vyjednáváních rozum a výsledkem tak nebyl „neuspořádaný scénář bez dohody”.

„Srdečně doufám, že negativní vliv brexitu na globální ekonomiku, včetně japonského obchodu, bude minimalizován,” uvedl Abe.

Předpokládá se, že premiér bude chtít Británii využít jako vstupenku do Evropské Unie pro současná celní opatření. Podporovatelé brexitu však myšlenku vstupu do TPP vidí jedině pod podmínkou, že Británie bude mimo celní unii EU a bude si moci sama stanovit svá vlastní cla.

Díky TPP však bude Británie více schopná rozšířit svůj obchod mimo Evropskou unii.

Japonsko je velkým investorem v Británii, kdy více než 800 japonských obchodů zaměstnává na 100 000 lidí. S blížícím se časem brexitu spousta firem zamýšlí přesunout svoje hlavní sídla dál od Londýna. Elektronický gigant Panasonic dokonce přesune svou evropskou základnu z Londýna do Amsterdamu.

Reklama

Související témata:

Doporučované