Hlavní obsah

Japonsko se připravuje na útok KLDR, za desítky miliard koupí protiraketový štít

Japonsko posiluje protiraketovou obranuVideo: Reuters, Ruptly

 

Reklama

Armáda chce koupit dva protiraketové systémy Aegis Ashore, celkem za 30 miliard korun.

Článek

Rostoucí severokorejská hrozba tlačí země v dostřelu diktátora Kim Čong-una k posilování protiraketového štítu. Japonské ministerstvo obrany představilo jen dva dny poté, co nad jeho územím proletěla severokorejská střela středního doletu, rekordní rozpočet. Resort navrhuje výdaje ve výši 5,26 bilionu jenů (zhruba bilion korun).

Pokud vláda rozpočtový rámec schválí, zvýší se náklady na armádu meziročně o 2,5 %. Premiér Šinzó Abe by tak navýšil japonský obranný rozpočet už šestý rok po sobě.

Diktátor Kim Čong-un se nezapomněl pochlubit startem rakety v televiziVideo: Ruptly

Armáda plánuje pořídit od Spojených států dva pozemní protiraketové systémy Aegis Ashore, z nichž každý vyjde na více než 15 miliard korun. Pokročilý obranný deštník dokáže sestřelit i raketu dlouhého doletu letící mimo atmosféru. Neobejde se ale bez pokročilého amerického radaru Spy-6, na jehož prodeji se však Japonci se Spojenými státy zatím nedohodli.

USA mezitím prověřují vlastní protiraketovou obranu. Ve středu provedly u pobřeží Havaje úspěšný test protivzdušné střely SM-6. KLDR vyhrožuje útokem na americký tichomořský ostrov Guam, a právě účinný deštník by měl severokorejskou raketu zastavit.

Reklama

Doporučované