Hlavní obsah

Japonsko se snaží šest let po katastrofě vyřešit problém s jadernou elektrárnou Fukušima

Japonsko se snaží šest let po katastrofě vyřešit problém s jadernou elektrárnou Fukušima.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Japonská vláda už do likvidace škod a oprav elektrárny investovala několik bilionů korun.

Článek

Japonští vědci pokračují v odhalování škod v jaderné elektrárně Fukušima, do léta chtějí sestavit podrobný plán dalšího postupu.

Fukušimskou elektrárnu zatopila v roce 2011 ničivá vlna tsunami, kterou vyvolalo mimořádně silné zemětřesení. Následovalo závažné poškození tří tlakových nádob, které zavinilo tři mohutné exploze.

Přes 150 tisíc obyvatel muselo být evakuováno a více než tisícovka jich při rychlém přesunu zemřela. Havárie ve Fukušimě je druhou největší po té v Černobylu.

Při katastrofě způsobené zemětřesením celkem v Japonsku zemřelo 15 tisíc lidí. 

Dělníci zatím odstranili palivové tyče z jedné poškozené budovy. Vědci nyní pracují na vývoji speciálních robotů, kteří budou prozkoumávat vnitřek elektrárny. V její blízkosti za poslední měsíc výrazně poklesla úroveň radioaktivity, naposledy tam byla naměřena hodnota 36,5 mikrosievertů za hodinu, což se pro představu rovná dvěma rentgenovým snímkům hrudníku.

Japonsko chce šest let po nehodě problém s elektrárnou vyřešit. Vláda na konci roku zvýšila výdaje na opravu a likvidaci škod na 21 a půl bilionu jenů, což je v přepočtu téměř 5 bilionů korun.

O další katastrofě v Japonsku jsme vás informovali zde:

Reklama

Doporučované