Hlavní obsah

Japonsko stahuje své diplomaty z Jižní Koreje. Socha ženy oživila spor z dob války

Japonsko stahuje své diplomaty z Jižní Koreje. Socha ženy oživila spor z dob války

 

Reklama

Odkládá se také vzájemný hospodářský dialog s Jižní Koreou a jednání o měnovém swapu.

Článek

Dva japonští diplomaté byli staženi z konzulátu v Jižní Koreji kvůli kontroverzní soše, která vyobrazuje takzvanou ženu útěchy.

Pojem žena útěchy označuje ženy, které proti své vůli sexuálně sloužily japonským vojákům během druhé světové války. Tyto ženy většinou pocházely z okupovaných států, tedy z Koreje, Číny či Filipín.

Ženy byly umístěny ve „stanicích útěchy” po celém tehdy okupovaném území. Jihokorejští aktivisté uvádějí, že sexuální řádění tehdejších japonských vojáků si vyžádalo na 200 tisíc obětí korejských žen.

Japonsko pozastavilo hospodářský dialog s Koreou

V roce 2015 se Jižní Korea dohodla s Japonskem na podmínkách, které zahrnovaly veřejnou omluvu Japonska a finanční pomoc obětem, a za kterých je ochotna celou nepříjemnost z období druhé světové války přejít.

Koncem roku 2016 však byla před japonským konzulátem v jihokorejském Pusanu vztyčena socha sedící bosé ženy, která znovu rozproudila debatu a rozzlobila japonskou vládu.

Červená na býka

Alespoň tak vnímá nový sochařský přírůstek Japonsko, které během ledna stahuje dva své diplomaty z jihokorejského konzulátu.

Vrchní tajemník kabinetu Yoshide Suga uvedl na tiskové konferenci, že Japonsko mimo jiné odkládá vzájemný hospodářský dialog s Jižní Koreou a okamžitě také pozastavuje jednání o měnovém swapu.

„Bez vzájemné důvěry nemůže mezinárodní měnová politika fungovat,” vyjádřil se k pozastavení jednání s Koreou japonský ministr financí Taro Aso. Jeho jihokorejský protějšek vyjádřil lítost nad tím, že jednání o měnovém swapu pozastavily politické důvody.

Reklama

Související témata:

Doporučované