Hlavní obsah

Japonsko vyhlásilo v Tokiu stav nouze, olympiáda bude bez diváků

Foto: Profimedia.cz

Japonský premiér Jošihide Suga (ilustrační fotografie).

Reklama

aktualizováno •

Jen dva týdny před začátkem olympiády Japonsko rozhodlo o vyhlášení stavu nouze v Tokiu. V metropoli přibylo nejvíce nakažených od poloviny května. Hry tak proběhnou bez diváků.

Článek

Nouzový stav v Tokiu začne příští pondělí a potrvá do 22. srpna, což znamená, že bude v platnosti i během konání letních olympijských her v Tokiu. O rozhodnutí japonské vlády informoval podle BBC premiér Jošihide Suga. Uvedl, že přijetí nouzového stavu je nutné k „zabránění dalšího šíření případů nákaz po celé zemi“.

Pořadatelé proto rozhodli, že se olympiáda bude konat bez diváků, oznámila odpoledne podle agentury Reuters ministryně pro olympiádu Tamajo Marukawaová. Již dříve o tom informoval japonský deník Asahi Shimbun. Podle něj organizátoři dospěli k rozhodnutí po dnešním setkání organizátorů a Mezinárodního olympijského výboru v čele s Thomasem Bachem, který do Tokia dnes dorazil.

Proti povolení diváků se již dříve několikrát vyslovili odborníci. Ti varovali, že jejich přítomnost na stadionech může vést k rychlejšímu šíření nákazy a způsobit nové koronavirové vlny. Organizátoři olympiády proto již předtím v reakci na varování zakázali vstup na tribuny zahraničním fanouškům. „Samozřejmě že podporuji (OH) bez diváků, ale obavy nikdy nezmizí, pokud budeme hostit tak velkou událost jako OH a zároveň mít ve stejnou dobu čas dovolených,“ cituje názor vládního experta na koronavirus a profesora na Kjótské univerzitě Yukiho Furuse agentura Reuters.

Konání olympiády v Tokiu také vzbudilo velký odpor u japonské veřejnosti a zdravotníků, kteří proti tomu protestovali například peticí. Podle veřejného průzkumu deníku Asahi Shimbun se za jejich opětovné posunutí, či dokonce zrušení vyslovilo v květnu přes 80 % Japonců.

O pravděpodobné nepřítomnosti diváků na stadionech spekulují v posledních dnech i další tamní média. Například list The Japan Times, který vyhlášení nouzového stavu předpokládal, uvedl, že dopad na mezinárodní sportovní akci bude dramatický. Za pravděpodobnou noviny označily možnost, že se akce odehraje bez diváků. Premiér Suga již dříve apeloval na místní, aby pokud možno sledovali olympiádu přes televizi než osobně na stadionech. Uvedl také, že pokud by byl v Tokiu znovu vyhlášen nouzový stav, Japonci by se her osobně zúčastnit nemohli.

Ve středu tokijské úřady zaznamenaly 920 nových případů, což je nejvíce od 13. května, kdy bylo zaznamenáno 1 010 nakažených. I když oproti ostatním zemím Japonsko nehlásí extrémní čísla, podle webu Worldometers země eviduje téměř 809 tisíc nakažených a přes 14 tisíc úmrtí. Více než 778 tisíc se přitom z nákazy vyléčilo. Vládní expert Furus také odhaduje, že by počty nakažených mohly vzrůst tento měsíc na tisíc případů denně a v srpnu až na dva tisíce, čímž se zvýší i riziko nedostatečného množství lůžek.

126milionová země se navíc potýká s pomalým tempem očkování. Podle tamních úřadů pouze jedna čtvrtina japonské populace dostala jednu dávku vakcíny.

Agentura Reuters upozorňuje i na možné další finanční dopady rozhodnutí. Absence může zatížit rozpočet, který dosud vystoupal na 15,4 miliardy dolarů. Tržby za lístky se odhadovaly na 815 milionů dolarů.

Špatná zpráva je to také pro japonské sponzory, kteří si stěžují na rozhodnutí „na poslední chvíli“ a ruší s OH spojené doprovodné akce. Propadnou tak i lístky přidělené sponzorům.

Jasné také není, jak se na zahajovací ceremoniál dostane olympijská pochodeň. Tradiční štafeta totiž bude přesunuta na vzdálenější místo tokijského pobřeží, informuje server Al-Džazíra. Kromě pravděpodobných her bez diváků bude v rámci nouzového stavu stanoven zákaz pití alkoholu v barech a restauracích a povinnost zavřít v osm večer. Vláda si tak slibuje, že zabrání možným oslavám spojeným s hrami.

Ještě minulý týden přitom pořadatelé OH v Tokiu veřejnost ujišťovali, že hry proběhnou bez problémů a bez zvýšeného rizika přenosu nákazy.

Reklama

Související témata:

Doporučované