Hlavní obsah

Japonsko vypustilo do vesmíru vylepšený GPS satelit. Buduje vlastní navigační systém

Japonsko vypustilo do vesmíru vylepšený GPS satelit, pracuje na vybudování vlastního navigačního systémuVideo: Reuters

 

Reklama

Japonská vesmírná agentura v úterý úspěšně vypustila na oběžnou dráhu svůj čtvrtý a konečný kvazi-zenitový satelitní systém (Quasi-Zenith Satellite System - QZSS). Ten má zlepšit globální údaje o poloze pro služby. Využívat ho budou převážně smartphony, navigační systémy do automobilů a řada dalších aplikací.

Článek

Satelit bude pracovat se třemi již vypuštěnými satelity Michibiki a americkou družicovou sítí, aby poskytl přesnější služby určování polohy. Michibiki 4 začne fungovat na jaře příštího roku s aktualizovanými službami GPS, které snižují chybovost sítě z přibližně deseti metrů na několik centimetrů.

Raketa H-2A nesoucí satelit Michibiki 4 odstartovala zhruba v 7 hodin z vesmírného střediska Tanegashima v prefektuře Kagoshima v jihozápadním Japonsku. Satelit byl umístěn na oběžnou dráhu přibližně 28 minut po odletu, a to ve výšce přibližně 273 km.

Očekává se, že aktualizované služby GPS budou využívány pro autonomní řízení automobilů a umožní zemědělským strojům používat přesnější údaje o poloze.

V roce 2023 plánuje japonská vláda zvýšit počet satelitů na oběžné dráze na sedm. Aby vytvořila svůj vlastní „japonský systém GPS“, který bude oproti minulosti fungovat nezávisle na americkém.

Reklama

Související témata:

Doporučované