Hlavní obsah

Japonsko začalo s likvidováním nebezpečné radiace ve Fukušimě

Japonsko začalo vyklízet palivo z Fukušimy.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Vědci začali odstraňovat palivo z nádrže s chladicí vodou z jaderné elektrárny Fukušima v Japonsku. Tu v březnu roku 2011 poničila vlna tsunami vyvolaná zemětřesením.

Článek

Společnost Tokyo Electric Power Company (Tepco) začala s odstraňováním paliva z nádrže ve třetím bloku jaderné elektrárny Fukušima, kterou v březnu 2011 poničilo zemětřesení a přívalová vlna tsunami. Podle agentury Kjódó jde o první odstraňování paliva ze skladovacích bazénů z bloků 1 až 3, jejichž jádro se při havárii roztavilo.

Už před několika lety se odstraňovaly palivové tyče ze čtvrté jednotky elektrárny, která ale byla v době zemětřesení mimo provoz a její jádro se neroztavilo. I to byla ale nebezpečná operace, neboť výbuch vodíku při zemětřesení strhl střechu a část zdí a oslabil tak strukturu budovy.

Začátek odstraňování 566 palivových souborů ze skladovacího bazénu v reaktoru číslo tři byl plánován už na rok 2014, ale byl několikrát odložen mimo jiné kvůli stále vysoké radiaci v místě. K náročné operaci byla vybudována speciální 54 metrů vysoká konstrukce s ocelovým rámem a filtrační ventilací, s jejíž pomocí a dálkově ovládaným jeřábem bude palivo během následujících dvou let odstraněno.

Dělníci nakládají palivové jednotky do ochranných kontejnerů pod vodou, aby se zabránilo úniku radiace. Do každého z kontejnerů uloží sedm jednotek, poté ho vyzvednou a naloží na nákladní vůz, který kontejner převeze do bezpečnějšího chladicího bazénu na jiném místě elektrárny.

Palivové jednotky v bazénu reaktoru číslo tři nejsou poškozené, ale bazény nejsou nijak uzavřené, proto je klíčové jednotky přesunout na bezpečnější místo, aby se tak zabránilo katastrofě v případě dalšího silného zemětřesení.

Po skončení prací v reaktoru číslo tři čeká stejná operace další dva reaktory, kde ve skladovacích bazénech čeká dalších zhruba 1000 palivových jednotek. Až poté přijde na řadu skutečná výzva – odstranit roztavené palivo zevnitř reaktorů; podrobnosti o tom, jak by tato fáze mohla proběhnout, ale zatím nejsou známé. Podle odborníků je ve třech reaktorech více než 800 tun roztaveného paliva.

Zemětřesení o síle devíti stupňů a následná vlna tsunami si v březnu 2011 vyžádaly v Japonsku téměř 19 000 obětí a způsobily největší nukleární neštěstí na světě od havárie v ukrajinském Černobylu v roce 1986. Přírodní katastrofa vyřadila ve Fukušimě z provozu chladicí systémy elektrárny, jádra tří reaktorů se roztavila a do vzduchu, půdy a do moře se uvolnily radioaktivní částice. Únik radiace ve Fukušimě si vynutil evakuaci zhruba 160 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované