Hlavní obsah

Japonsko zakázalo rodičům tělesně trestat děti. Reaguje na „výchovu“ paralyzérem

Foto: Shutterstock.com

Rodiče v Japonsku nesmí tělesně trestat své děti.

Reklama

V Japonsku schválili zákon, který zakazuje tělesné tresty dětí. Novela zákona parlamentem prošla po několika případech smrtelného týrání dětí, kterého se dopouštěli rodiče. Za porušení zákona ale nehrozí žádný trest.

Článek

Japonský parlament schválil zákon zakazující rodičům a opatrovníkům tělesně trestat své děti. Informaci přinesla na svém webu agentura Kjódó. Novelu, která vstoupí v účinnost v dubnu příštího roku, zákonodárci projednávali na základě série případů týrání dětí.

Zákon v upravené podobě zakazuje rodičům a dalším zákonným zástupcům používat tělesné tresty dětí jako prostředek výchovy a dodržování kázně. Za porušení ale nestanovuje žádný trest.

„Stát prohlásil, že násilí kvůli disciplíně není povoleno,“ řekl profesor Kazuhiko Abe, který se zabývá péčí o děti na japonské univerzitě Seinan Gakuin.

Profesor však poukázal na to, že bude nutné vzdělávat rodiče, jak vychovávat děti, aniž by použili fyzické tresty.

Další z dnes schválených zákonů má zlepšit práci dětských krizových center, škol a školských rad, které často neumějí týraným dětem poskytnout adekvátní pomoc. Pod palbou kritiky se octila školská rada v prefektuře Čiba v Tokijském zálivu, která podle agentury informovala otce školačky o dotazníku, ve kterém dívka uvedla, že ji rodič týrá.

Japonsko schválilo zákon poté, co země řešila několik smrtelných případů zneužívání dětí.

Na konci května japonská policie zatkla muže, který své tři děti trestal paralyzérem. Pohoršení v zemi vyvolal také případ loňského úmrtí pětileté dívky, kterou její otec trestal bitím a týral hlady. Japonský premiér Šinzó Abe tehdy slíbil kroky, které podobným případům zabrání.

Jiným případem loni v březnu byla například také smrt pětileté dívky Yui Funatové, která údajně své rodiče prosila, aby jí „odpustili“ a přestali ji týrat. Letos v lednu pak na následky fyzického týrání zemřela Mia Kuriharová. Dívku týral její otec, matka údajně zneužívání nezastavila.

Zákony zakazující tělesné trestání dětí má přes 50 převážně evropských zemí, v České republice zákon výslovně zakazující tělesné tresty není. Japonsko je teprve třetí asijskou zemí, která podobnou legislativu zavedla. Zákaz platí také v Mongolsku a Nepálu, kde byl přijat minulý rok.

Reklama

Související témata:

Doporučované