Hlavní obsah

Japonsko zasáhl tajfun Jebi, má nejméně šest obětí

Japonsko zasáhl tajfun Jebi.Video: Daniel Andrisák, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Více než milion obyvatel Japonska dostalo doporučení k evakuaci kvůli tajfunu Jebi, který v úterý zasáhl západní pobřeží země. Zrušeno bylo přes 700 letů a také množství trajektových a železničních spojů. Tajfun už má na svědomí minimálně 6 obětí.

Článek

Nejméně šest mrtvých a 126 zraněných si vyžádal tajfun Jebi, který v úterý zasáhl západní pobřeží Japonska. Více než milion obyvatel dostal doporučení k evakuaci. Zrušeno bylo přes 700 letů a také množství trajektových a železničních spojů. Pozastaven byl i provoz na trase rychlovlaků mezi Tokiem a Ósakou. Japonské ministerstvo hospodářství, obchodu a průmyslu uvedlo, že na západě Japonska byly přerušeny dodávky elektřiny pro téměř 1,5 milionu domácností. Podle japonské tiskové agentury Kjódó se jedná o nejsilnější tajfun v Japonsku za posledních 25 let.

Tajfun Jebi - jehož název znamená v korejštině vlaštovka - udeřil na pevninu na nejmenším z hlavních japonských ostrovů Šikoku kolem poledne místního času (05:00 SELČ). O několik hodin později se prohnal kolem západního pobřeží největšího japonského ostrova Honšú a zamířil dál na sever.

Jedná se o vichr o rychlosti 160 kilometrů v hodině, který v nárazech dosahuje až 215 kilometrů. Živel si podle televize TBS vyžádal šest obětí na lidských životech. Je mezi nimi například 71letý muž, který byl nalezen pod troskami zříceného skladiště, či sedmdesátník, který spadl ze střechy svého domu. Televize NHK oznámila, že dalších 126 lidí bouře zranila.

Ve městě Ósaka na ostrově Honšú byl kvůli tajfunu uzavřen americký konzulát a také oblíbený zábavní park Universal Studios Japan. Některé firmy v postižených oblastech vyzvaly zaměstnance, aby v úterý zůstali doma, a některé školy zrušily vyučování.

Na ósackém mezinárodním letišti Kansai, které leží na umělém ostrově, byly zaplaveny ranveje. Do mostu, který spojuje letiště Kansai s pevninou, narazil kvůli silnému větru námořní tanker a poškodil ho. Tanker byl prázdný, takže další škody nevznikly a také posádka vyvázla bez zranění, sdělila japonská pobřežní stráž.

Na záběrech japonské televize ze západních oblastí země bylo vidět vysoké vlny narážející na pobřeží, kamion převrácený na bok, spadlé stromy či kus plechu hnaný vichrem přes parkoviště.

Metropole Tokio je od centra bouře dost vzdálena, až do úterního večera lze ale ve městě očekávat silné srážky a vichr.

Reklama

Související témata:

Doporučované