Hlavní obsah

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení, úřady varovaly před tsunami

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Kvůli zemětřesení byl přerušen provoz rychlovlaků šinkanzen v oblasti.

Článek

Severovýchodní Japonsko zasáhlo silné zemětřesení o síle až 7,2 stupně, uvedla japonská stanice NHK. Zaznamenáno bylo i v oblasti tragického zemětřesení a následného tsunami z roku 2011.

Úřady vydaly varování před vlnou tsunami, která by mohla mít až jeden metr. Zasáhnout by mohla pobřeží v prefektuře Mijagi na ostrově Honšú, uvádí agentura Kjódó. Obyvatelé by se proto od pobřeží měli držet, co nejdál.

Epicentrum zemětřesení bylo v hloubce asi 60 kilometrů od pobřeží prefektury. Na japonské stupnici seismické intenzity dosáhlo hodnoty 5, přičemž sedm je nejvyšší možná hodnota. Otřesy byly cítit v několika oblastech východního Japonska včetně 400 kilometrů vzdáleného Tokia.

Kvůli zemětřesení byl přerušen provoz rychlovlaků šinkanzen v oblasti. Společnost Tokyo Electric Power oznámila, že nezaznamenala žádné zvláštnosti v jaderné elektrárně Fukušima I, která byla v roce 2011 při masivním zemětřesení poničena. Podobně ani v jaderné elektrárně Onagawa. Přesto došlo na některých místech v prefektuře Mijagi k výpadkům elektřiny.

Shizue Onodera, která pracuje v obchodě ve městě Ishinomaki popsala pro NHK: „Bylo to opravdu špatné, dlouhé otřesy ze strany na stranu. Bylo to ještě delší než otřesy z minulého měsíce, ale alespoň je budova v pořádku.“

Reklama

Doporučované