Hlavní obsah

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení, vyvolalo metrovou tsunami

 

Reklama

Severovýchod hlavního japonského ostrova Honšú zasáhlo silné zemětřesení o intenzitě 7,3 stupně. Epicentrum se nacházelo v moři, otřesy vycházely z hloubky deseti kilometrů.

Článek

Zemětřesení o síle 7,4 stupně, které postihlo v noci na dnešek severovýchod Japonska, si vyžádalo 12 lehce zraněných. Otřesy zastavily rychlovlaky šinkanzen, zrušeny byly i další vlakové spoje a řada letů.

Otřesy zasáhly oblast prefektury Fukušima, kde mohutné zemětřesení a následná vlna tsunami v roce 2011 zničily jadernou elektrárnu. Provozovatel jaderné elektrárny Fukušima společnost Tepco oznámila, že po nynějších otřesech krátce vypadl chladicí systém skladování vyhořelého paliva. Na pobřeží bylo tentokrát zaznamenáno jen menší tsunami s vlnami vysokými maximálně 1,4 metru.

Úřady původně varovaly před vlnami o výšce až tři metry a vyzvaly 100 tisíc obyvatel pobřežních oblastí k evakuaci do výše položených míst. Ve fukušimské oblasti vlny dosáhly výšky kolem jednoho metru, nejvyšší byly u města Sendai v prefektuře Mijagi.

Zemětřesení bylo znatelné i v Tokiu.

V březnu 2011 postihlo severovýchodní pobřeží Japonska zemětřesení o síle devíti stupňů, které vyvolalo masivní vlnu tsunami. Zahynulo přes osmnáct tisíc lidí. Otřesy a mořské vlny rovněž vážně poškodily jadernou elektrárnu Fukušima.

Provozovatel jaderného komplexu společnost Tepco oznámila, že po nynějších otřesech krátce vypadl chladicí systém skladování vyhořelého paliva.

Reklama

Doporučované