Hlavní obsah

Japonský císař Akihito rezignuje v dubnu 2019

Komise stanovila datum císařovy abdikaceVideo: AP

 

Reklama

Na datu se usnesla speciální komise, které předsedal japonský premiér Šinzó Abe. Císař Akihito už dříve vyjádřil obavy, že nebude schopen zastávat své povinnosti kvůli vysokému věku.

Článek

Japonský císař Akihito by měl odstoupit 30. dubna 2019 a na trůn by měl 1. května usednout korunní princ Naruhito, uvedla dnes japonská televize. Na tomto datu se shodla zvláštní komise, které předsedá premiér Šinzó Abe. Bude to první odstoupení japonského monarchy po téměř 200 letech. Císaři bude v době abdikace 85 let.

Akihito loni v srpnu překvapil, když v televizním vystoupení vyjádřil obavy, že mu vysoký věk neumožní dostát povinnostem. Monarcha v minulosti podstoupil operaci srdce a léčbu rakoviny prostaty. Projev vyvolal sympatie a porozumění veřejnosti.

Japonský parlament letos v červnu schválil zákon umožňující císařovu abdikaci. Je na vládě, aby vypracovala podrobnosti včetně harmonogramu. Očekává se, že termín bude oficiálně potvrzen 8. prosince.

Akihito, první japonský císař, který si nenárokoval božský původ, na trůn nastoupil v roce 1989. Je to 125. panovník dynastie, jež v zemi vycházejícího slunce vládne déle než 2600 let.

Původně se uvažovalo o císařově abdikaci a princově nástupu na trůn na přelomu března a dubna, ale tento termín kolidoval s termínem regionálních voleb a projednáváním rozpočtu na příští rok v parlamentu.

Reklama

Související témata:

Doporučované