Hlavní obsah

Japonský císař Akihito slaví 30 let od nástupu na trůn

Císař slavil třicet let na trůnu a zároveň se loučil.Video: Tereza Brhelová, AP, Youtube.com

 

Reklama

Japonský císař Akihito slaví třicet let od nástupu na trůn. Na ten nastoupil v lednu 1989 po smrti svého otce. Teď mu zbývají jen dva měsíce vlády, v květnu po něm trůn převezme jeho syn Naruhito.

Článek

„Objevovat, jakou roli by měl císař hrát jakožto symbol Japonska, pro mě byla za posledních třicet let ta největší výzva. Byla to nekonečná cesta. Doufám, že císař v další éře i císař po něm budou pokračovat v důstojném plnění role, kterou jsem plnil já,“ řekl císař v ohlédnutí za svou vládou na slavnostním ceremoniálu.

Toho se účastnil se svou ženou Mičiko. Ceremoniál se odehrál v Národním divadle tokijské městské části Čijoda. Nedaleko se nachází i císařský palác Kókjo.

Mezi gratulanty byl i japonský předseda vlády Šinzó Abe, členové obou komor parlamentu a reprezentanti ze zahraničí.

„Nikdy nezapomeneme, jak se císař i císařovna celých třicet let snažili být co nejblíž lidem,“ řekl ve svém projevu předseda vlády Abe.

Přidal se k němu i guvernér Fukušimy Masao Učibori. Ten zdůraznil vděk všech japonských obyvatel. Císař se svou ženou je v průběhu panování několikrát navštívil. Nejčastěji návštěvy podnikal do oblastí postižených zemětřesením, tsunami a fukušimské nukleární katastrofy.

„Dali jste nám odvahu posunout se dopředu,“ poděkoval císařskému páru.

Císař vyslovil i přání do budoucí doby. „Japonsko si dlouho udržovalo svou vlastní kulturu jakožto ostrovní národ. Svět se ale neustále globalizuje. Myslím, že se po nás teď požaduje, abychom se více otevřeli venkovnímu světu a vytvořili si dobré vztahy s ostatními zeměmi,“ řekl na závěr svého projevu.

Císař Akihito nastoupil na trůn 7. ledna 1989, v den, kdy jeho otec Hirohito zemřel. Akihitovi už zbývají jen dva měsíce vlády. Na konci dubna abdikuje a trůn přenechá svému nejstaršímu synovi Naruhitovi. Ten nastoupí 1. května.

Reklama

Související témata:

Doporučované