Hlavní obsah

Japonský premiér rozpustil parlament a vyhlásil předčasné volby

Japonský premiér rozpustil parlament, v zemi budou v říjnu volby.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Japonský předseda vlády rozpustil ve čtvrtek parlament. Nové volby, které premiér předčasně vyhlásil na 22. října, čekají zemi více než rok před plánovaným termínem.

Článek

Japonský premiér Šinzó Abe ve čtvrtek rozpustil dolní komoru parlamentu a vyhlásil předčasné volby, které se uskuteční 22. října. Informovala o tom agentura AP. Volby, jejichž favoritem je Abeho vládní Liberálnědemokratická strana (LDP), se oproti řádnému termínu uskuteční o více než rok dříve.

Předčasné volby zdůvodnil Abe potřebou získání nového mandátu pro postup v otázce stoupající hrozby Severní Koreje. Situaci označil za „národní krizi”.

Soupeřem LDP bude nová strana, kterou se chystá vytvořit guvernérka Tokia Juriko Koikeová. Její místní hnutí v červenci s převahou zvítězilo ve volbách do městského zastupitelstva. Tehdy se Abeho strana potýkala se skandály, ale od té doby popularita LDP opět vzrostla, zejména v důsledku růstu napětí ze strany KLDR.

Řádné parlamentní volby se měly v Japonsku konat v prosinci příštího roku. Abe stanul v čele Japonska poprvé již v letech 2006 až 2007, nyní vládne nepřetržitě od roku 2012.

Reklama

Doporučované