Hlavní obsah

Japonský viceministr měl obtěžovat novinářky, žalobu na něj podává celá televize

Japonský viceministr financí Fukuda rezignoval. Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Japonsko se snaží bojovat proti sexuálnímu obtěžování žen. Výzvu k tomu vydalo japonské sdružení novinářů.

Článek

Džuniči Fukuda, japonský viceministr financí, rezignoval na svou funkci. Stalo se tak poté, co magazín Šukan Šinčó minulý týden zveřejnil článek s obviněním Fukudy ze sexuálního obtěžování jedné z reportérek. Magazín spolu s článkem zveřejnil i nahrávku, na které se údajně Fukuda ptá: „Mohu tě obejmout, mohu se dotknout tvých ňader?”

K obvinění se přidala i japonská televize Asahi, která na tiskové konferenci oznámila, že podá na Fukudu hromadnou žalobu za obtěžování zaměstnankyně. Fukuda obvinění popírá, novinářům řekl, že z ministerstva odchází kvůli tomu, že nechce špinit jeho pověst. Ministr financí k celé kauze řekl, že případ vyšetří.

Po zveřejnění obvinění proti Fukudovi vydalo japonské sdružení novinářů výzvu k ochraně žen na pracovištích. Jak uvedla agentura Reuters, obvinění známých osobností ze sexuálního obtěžování zažilo Japonsko v rámci kampaně #MeToo jen málo. Japonky o podobných věcech často odmítají promluvit kvůli obavám, že by vina byla svedena na ně.

Odstoupení i obvinění japonského viceministra financí je další z řady nepříjemností, které musí japonské ministerstvo financí řešit. Podle Japan Times bylo prvním skandálem záměrné ničení úředních dokumentů.

Reklama

Doporučované