Hlavní obsah

JAR se bouří. Obyvatelé protestují proti prezidentovi i korupci

Lidé v JAR se bouří proti korupci a chtějí demisi prezidentaVideo: AP

 

Reklama

Na Jacoba Zumu se lepí korupční skandály. Tisícovky lidí požadují jeho demisi, nedávné hlasování v parlamentu o nedůvěře ale ustál.

Článek

Do ulic jihoafrických měst vyšly tisíce lidí, kteří protestovali proti korupci i proti prezidentovi Jacobu Zumovi. Protest svolal Kongres jihoafrických odborových svazů (COSATU), který je spojencem Zumova vládního Afrického národního kongresu (ANC).

Organizace sdružuje přes milion lidí a protesty svolala do 13 měst. Například v Kapském Městě lidé pochodovali k budově parlamentu s hesly vyzývajícími Zumu k odstoupení. „Zuma musí odejít, korupce je zločin proti lidskosti,“ stálo na transparentech.

Proti prezidentovi se začala hromadit obvinění, že on a jeho přátelé z rodiny Guptů zneužili svého vlivu při rozdělování státních zakázek za stovky milionů dolarů. Zuma sice v parlamentu v srpnu přestál hlasování o nedůvěře, ale podle agentury Reuters nikoli bez následků. Hlasování bylo tajné a proti prezidentovi byli i někteří členové ANC.

Zuma může zůstat v čele státu až do příštích parlamentních voleb, které se mají konat v roce 2019. V čele ANC ho ale může nahradit někdo jiný už příští rok, protože kongres bude svého šéfa vybírat letos v prosinci.

Reklama

Související témata:

Doporučované