Hlavní obsah

Jarmark v Liberci bude netradičně v polovině srpna, s Golemem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Historický jarmark v Liberci se uskuteční nezvykle až v polovině srpna, příští víkend. Letošním tématem je návrat Golema.

Článek

„Na náměstí k radnici se Golem vrátí po 20 letech,“ uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová. Na pořádání dvoudenní akce vydá Liberec asi 1,5 milionu korun. V obvyklém červnovém termínu se jarmark nemohl konat kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem. Každoročně jde o jednu z nejnavštěvovanějších akcí ve městě.

„Poprvé se Liberecký jarmark konal v roce 2000. Už tehdy přilákal tisíce lidí,“ uvedla Kodymová. Pro budoucí roky chystá ale radnice změnu, jarmark bude pořádat jen jednou za dva roky. Bude v sudých letech, aby se mohl střídat s Valdštejnskými slavnostmi v nedalekém Frýdlantu, které se konají v květnu v lichých letech.

Letos bude program libereckého jarmarku opět nejen na náměstí u radnice, ale také v přilehlé Kostelní ulici. O víkendu 15. a 16. srpna návštěvníci uvidí vystoupení kejklířů, šermířů, tanečníků i divadélek pro děti. Součástí akce jsou i ohňová show, souboj rytířů nebo alchymistická dílna. „Zpestřením sobotního programu bude koncert barokních a rockových hitů v podání Adama Malíka z Čechomoru a Musici Boemi a také večerní show pro Rudolfa II. a velkolepé oživení Golema a zrození Sirael,“ uvedla Kodymová. Nedělní program obohatí kuchařská show šéfkuchaře Roberta Sklenáře, který v pravé poledne uvaří menu pro císaře Rudolfa II.

Právě tento císař v roce 1577 povýšil Liberec na město a udělil mu právo pořádat dva výroční trhy ročně. I proto ani tentokrát na jarmarku nebude chybět staročeské tržiště s prodejci v dobových kostýmech. „U trhovců bude k mání tradiční keramické a proutěné zboží, dřevěné loutky a meče, šátky, šperky, výrobky z proutí a návštěvníci také uvidí ukázky tradičních řemesel jako bednářství, kolovrátek, hrnčířství, kovářství a další řemesla,“ uvedl ředitel městské společnosti Elset Michal Buzek, která má pořádání jarmarku na starost.

Reklama

Doporučované