Hlavní obsah

Jaro je tady. Důkaz? V plzeňské zoo se po třech měsících zimní dřímoty probudili medvědi

Po probuzení stačí medvědům pytlík piškotů. Už za pár týdnů jsou ale na své obvyklé dávce jídla, dostávají jablka, mrkve, pekařské i cukrářské výrobky a také ryby.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V plzeňské zoologické zahradě se po zimě probudili medvědi. Jako poslední ze čtveřice procitl 37letý Pišta, naopak jako první z brlohu vylezl už na konci února samec Miky. Od úterý mohou návštěvníci ve výběhu spatřit všechny čtyři medvědy, včetně sourozenecké dvojice Elišky a Honzíka známé z večerníčku.

Článek

„Začátek zimního spánku bývá pravidelně kolem Mikuláše,” říká Václav Trejbal, ošetřovatel velkých šelem v plzeňské zoologické zahradě, s tím, že spánek trvá přibližně tři měsíce.

Medvědi se probouzejí v závislosti na počasí. Ošetřovatelé to poznají podle toho, že zvířata začnou škrábat na vrata svých brlohů.

„Po probuzení začneme medvědy postupně rozkrmovat,” vysvětluje Trejbal. V první dny po probuzení si medvědi vystačí s pytlíkem piškotů. Už za pár týdnů jsou ale na své obvyklé dávce jídla. „Krmíme je sezonním ovocem, v tuto dobu především jablky a mrkví, a k tomu dostávají pekařské a cukrářské výrobky,” líčí Václav Trejbal a dodává, že medvědi dostávají také ryby.

Medvědi začali v Plzni zimovat až v novém výběhu. Ten získali v roce 1998 a následujícího roku poprvé ulehli k zimnímu spánku. Byl ale zhruba o polovinu kratší než dnes.

Reklama

Doporučované