Hlavní obsah

Jaro už je opravdu tady. V zámeckém parku v Kostelci vykvetly desetitisíce bledulí

V zámeckém parku v Kostelci nad Orlicí vykvetly desetitisíce bledulí. Jestli se příliš neoteplí, vydrží kvést měsíc.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Celé koberce bledulí jarních v tyto dny vykvétají na několika místech v Česku. Asi nejpřístupnějším je zahrada Nového zámku v Kostelci nad Orlicí, kde tyto drobné květiny pokrývají zhruba jeden hektar její rozlohy. Pokud se příliš neoteplí, měly by být bledule k vidění ještě zhruba měsíc.

Článek

Desetitisíce, možná až statisíce květů zaplavují kostelecký zámecký park každé jaro, mnohdy už koncem února. Letos si však bledule daly trochu na čas a naplno vykvetly až koncem druhého březnového týdne. Největší nápor návštěvníků, kteří si záplavu jarních květin jezdí prohlížet z celé repubiky, na zámku v Kostelci očekávají o nadcházejícím víkendu. „Pokud se bude držet tento charakter počasí a bude chladněji, dá se předpokládat, že ještě minimálně měsíc by měly být k vidění,” říká manažerka kosteleckého zámku Ivona Jasníková.

Až moc teplé jarní počasí totiž bledulím nesvědčí. Květiny bez problémů přežily i mrazy, které se do Čech v uplynulých dnech na krátko vrátily. Ve východních Čechách klesala teplota i k minus osmi. Bledulím to však neublížilo, přes noc pouze lehly k zemi, ranní slunce je však rychle probudilo zpět k životu.

Bledule jarní je typická rostlina lužních lesů, nejen díky těmto drobným květinám je také kostelecký zámecký park označen za přírodní rezervaci. Ve 30. letech minulého století zahradníci jejich plochu uměle zvětšili, nyní se však bledule už rozrůstají samy a přirozeně. Park v Kostelci nad Orlicí je asi nejlépe přístupným místem, kde je možné tyto květiny v tak hojném množství pozorovat. Dalšími místy s výskytem koberců bledule jarní jsou například lokalita Peklo na Českolipsku či Králova zahrada nedaleko České Třebové.

Nejen v Kostelci, ale i na ostatních místech v Česku by si návštěvníci měli bledule jen prohlížet a fotografovat. Květina totiž patří mezi ohrožené druhy.

Reklama

Doporučované