Hlavní obsah

Jarolím po ostudě u reprezentace končí, asociace chce angažovat nového kouče co nejdříve

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Po dvou letech se opět hledá nový trenér pro fotbalovou reprezentaci.

Článek

Karel Jarolím nebude pokračovat v roli trenéra české fotbalové reprezentace. To rozhodnutí učinil po vzájemné dohodě s vedením asociace.

„Situace je už opravdu neudržitelná a musela se okamžitě řešit. Jsem rád, že jsme se s Karlem Jarolímem konstruktivně domluvili, není na co čekat, tým potřebuje nový impulz,“ uvedl předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík v tiskové zprávě.

Jarolím se s vedením FAČR dohodl na ukončení spolupráce během návratu z Ruska do Prahy.

„Jsem vděčný za šanci vést národní tým. Odehráli jsme zápasy, které snesly přísnější měřítko, v dlouhodobějším horizontu jsme však především výsledková očekávání nenaplnili. Po posledním zápase s Ruskem jsem dospěl k názoru, že tým bude potřebovat nový impulz. Během noci jsme se s vedením FAČR dohodli na ukončení mého angažmá. Svému nástupci, ať už jím bude kdokoliv, přeji hodně štěstí,“ dodává Karel Jarolím.

Fotbalová asociace nyní hledá Jarolímova nástupce. Favorizována bývá trojice Jaroslav Šilhavý, bývalý trenér Slavie, Vítězslav Lavička, kouč české „21”, a Karel Krejčí, který nyní vede reprezentaci hráčů do 20 let.

„Řekli jsme si svoji představu o řešení situace u národního týmu, bylo by ale opravdu nešťastné zde začít říkat veřejně jakákoliv jména, dokud s nimi nedojde ke konkrétním jednáním. A ta nás teprve čekají. Vedení asociace se vrátilo z Ruska v ranních hodinách a od té doby začíná dělat maximum proto, aby o budoucí podobě trenéra i jeho realizačního týmu bylo jasno co možná nejdříve,“ pokračuje Malík.

Nejvyšší šance se pak aktuálně připisují Jaroslavu Šilhavému.

Z Ruska ráno přiletělo do Prahy letadlo, které přeneslo do vlasti výpravu fotbalistů, již předvedli největší ostudu v dějinách národního týmu. Ač šlo o přátelské utkání, podlehli v Rostově na Donu ruskému výběru 1:5.

Podruhé v dějinách české reprezentace podlehl celek o 4 branky a navázal tak na několik měsíců starý debakl s Austrálií 0:4. Tentokrát zcela poprvé český výběr inkasoval branek pět.

Podstatný však byl totální rozklad v organizaci hry, i trenér Jarolím už po utkání zmiňoval, že o jeho osudu se nejspíš rozhodne v řádu hodin.

Mužstvo převzal v létě 2016, kdy po turnaji Euro u něj skončil trenér Pavel Vrba. A rozloučila se i řada dlouholetých opor v čele s Tomášem Rosickým či Petrem Čechem.

Jarolímův tým pak neuspěl v kvalifikaci o postup na MS 2018, kdy se nedostal ani do baráže. Nepřesvědčivé výkony a výsledky pak přidal i v letošním roce. A v nově rozehrané sezoně předcházel debaklu v Rusku špatný čtvrteční vstup do Ligy národů, to když Češi v Uherském Hradišti podlehli Ukrajině 1:2 a byli po celý zápas zřetelně horším týmem.

Reklama

Doporučované