Hlavní obsah

Jaromír Bosák: Virus kontra UEFA

Jaromír Bosák
Komentátor

Ronaldo, který do Juventusu přišel jen proto, aby tento klub vyhrál Ligu mistrů, se polaskání s ušatým pohárem už nemusí nikdy dočkat.

Reklama

Co se stane, když budou určeny termíny letních pohárových předkol a některé země budou mít stále uzavřené hranice? To by se valná část zápasů mohla odehrát jen na papíře.

Článek

Nejen v České republice, ale po celém širém fotbalovém světě letí diskuse o tom, jak to udělat s dokončením rozehraných profesionálních fotbalových soutěží. Bude se hrát play-off, nebo budou ligy anulovány, eventuálně se bude brát v potaz současný stav tabulek? Těžko říci.

Jedna věc je přání řídicích orgánů domácích soutěží, tou druhou potom pokyny UEFA. A třetí, možná nejsilnější kartu, bude stále držet koronavirus.

Hlavním zájmem fotbalových složek je, aby bylo jasné, kdo bude hrát v létě předkola evropských pohárů a následně hlavní program. Pokud by se tento kolotoč nerozjel, přišla by UEFA o neskutečný balík peněz od sponzorů a majitelů televizních práv. Takže je snaha rozehrát nadnárodní soutěže takřka za každou cenu. Jenže bacha, pořád je tu zpupný virus.

Mohlo by se totiž lehce stát, že z praktických důvodů prostě nebude možné předpokládaná utkání odehrát. V různých evropských zemích se vyvíjí epidemiologická situace odlišně. Někde jsou na začátku, jinde už míří pandemie ke svému vrcholu. A třeba ve Velké Británii se začíná mluvit o tom, že ke zvládnutí situace bude potřeba minimálně rok. Zároveň nikdo nemůže stoprocentně potvrdit, že první vlnou nákazy všechno skončí a život se vrátí do obvyklého rámce. Navíc – co epidemiolog, to jiná předpověď vývoje řádění koronaviru. A zde se otevírá široké pole spekulacím.

Co se stane, když budou určeny termíny letních předkol a některé země budou mít stále uzavřené hranice? Nikdo nebude smět ani ven, ani dovnitř. Budou taková utkání kontumována ve prospěch „mobilních“ týmů? To by se valná část předkol mohla odehrát jen na papíře.

Realitě není příliš vzdálená ani myšlenka, že vlády nejpostiženějších zemí, v tuto chvíli třeba Itálie a Španělska, zkrátka nepovolí hrát fotbal ani po dalších třech měsících, protože země budou mít úplně jiné starosti. A třeba takový Ronaldo, který do Juventusu přišel jen proto, aby tento klub vyhrál Ligu mistrů, se polaskání s ušatým pohárem už nemusí nikdy dočkat.

Mohlo by dojít k tomu, že UEFA nepustí do hry kluby z „nebezpečných“ zemí a evropské poháry budou hrát jen někteří? To by asi spustilo lavinu soudních sporů s velmi nejistým výsledkem.

Všechno to jsou jen úvahy, ne popis reálného stavu věcí za pár týdnů. Ale mám pocit, že zatím v tomto ohledu víme jediné. Že nevíme nic…

Reklama

Doporučované