Hlavní obsah

Jaroš zdolal vrchol Antarktidy. Byl to boj s vichřicí, hlásí z ledového kontinentu

Horolezec Jaroš zdolal vrchol Antarktidy.

 

Reklama

Redaktoři Seznam Zpráv se díky Jarošově přítelkyni Olze Růžičkové mohli s horolezcem spojit a získat od něj první dojmy.

Článek

Český horolezec Radek Jaroš o Vánocích zdolal nejvyšší horu Antarktidy Mount Vinson. O další krok se tak přiblížil zdolání takzvané Koruny světa, kterou tvoří nejvyšší vrcholy všech sedmi kontinentů. Jaroš, který je od roku 2014 držitelem Koruny Himálaje (14 himálajských osmitisícovek zdolaných bez kyslíkového přístroje), se zdoláním obou „Korun” zařadí do elitního klubu několika jedinců, kteří všechny tyto vrcholy úspěšně zdolali.

Redaktoři Seznam Zpráv se díky Jarošově přítelkyni Olze Růžičkové mohli s horolezcem spojit a získat od něj první dojmy z Antarktidy, kde sedmičlenná horolezecká výprava momentálně čeká na odlet.

Nyní česká výprava čeká na americké základně, až bude vhodné počasí a bude pro ni moci přiletět velký Iljušin, který ji dopraví na 3 100 kilometrů vzdálenou pevninu do jihoamerického Punta Arenas. Horolezci doufají, že se jim podaří odletět ještě ve čtvrtek.

I tradiční obřad s vítězným doutníkem si členové výpravy nechávají až do Jižní Ameriky. Kvůli extrémním povětrnostním podmínkám je totiž jejich dýchací ústrojí nyní ve stavu, že by pro ně doutník byl spíš utrpením než oslavou sportovního úspěchu.

„Trpíme i při konzumaci ovoce,” uvedl Jaroš při telefonátu, v němž popisoval i změny denního režimu v Antarktidě, kde je nyní polární den.

„Život tam nahoře se řídí jen stínem, s nímž se mění i teploty. Když se dostanete do stínu hory, teploty klesnou i o 15 až 25 stupňů Celsia,” popsal horolezec v rozhovoru, který si můžete pustit v úvodu tohoto článku.

Výstup na nejvyšší horu Antarktidy byl drsný. Jarošova expedice se na ledovém kontinentu totiž potýkala s extrémním počasím.

Drobné detaily zachytil horolezec ve svých SMS zprávách, které posílal do Nového Města přítelkyni Olze.

„Peklo, 120km vítr, zlomená tyč u tří stanů, náš roztrhaný, dva dny má foukat, jsme ok,” zněla například zpráva přijatá v Česku těsně před Štědrým dnem, o kterou se Jarošova přítelkyně podělila se čtenáři horolezcova cestovatelského blogu.

Čeští horolezci strávili skoro deset hodin bez jakéhokoliv úkrytu, kdy bojovali s větrem, který je srážel k zemi, a snažili se zachránit vše, co šlo. Tu nejhorší noc nakonec strávili u rusko-japonské výpravy, která pod horou už delší dobu bivakuje, protože v místě natáčí dokument.

Ke zdolání Koruny světa chybí Jarošovi už jen nejvyšší hora Oceánie Puncak Jaya, africké Kilimandžáro a jihoamerická Aconcagua.

Reklama

Doporučované