Hlavní obsah

Jaroslav Foldyna oznámil, že po třiceti letech odejde z ČSSD

Foto: Seznam Zprávy

Jaroslav Foldyna.

Reklama

Nelíbí se mi stav ČSSD a nemohu s tím nic dělat, říká děčínský poslanec.

Článek

Dlouholetý politik sociální demokracie Jaroslav Foldyna oznámil, že končí v ČSSD. Podle něj se ze sociální demokracie stalo to, proti čemu byla před 150 lety založena a po listopadu 1989 obnovena.

„ČSSD se ze strany, která usilovala o svobodu a demokracii, stala stranou, která se spojuje se skupinou lidí, jež chce nahradit demokracii, tedy vládu vůle většiny, vládou nikým nevolených, samozvaných ‚elit‘,“ uvedl ve svém vyjádření, které zaslal Seznam Zprávám.

„Protože s tímto stavem strany nehodlá její vedení nic dělat, a já sám nemám možnost, jak bych mohl na situaci cokoliv změnit, nezbývá mi než ČSSD po třiceti letech členství opustit,“ pokračoval poslanec Sněmovny.

Jaroslav Foldyna tak formálně v ČSSD skončí k 25. únoru.

Výrazná tvář ČSSD posledních let a tradiční spojenec prezidenta Miloše Zemana (už z doby, kdy Zeman straně šéfoval) měl rozepře s vedením strany už delší dobu. V posledních letech se ale vzájemné vztahy vyhrotily.

Předseda Jan Hamáček a jeho lidé se Foldynu snažili ze strany vyloučit, kvůli jeho radikálním až extrémním názorům, které šly často proti oficiální politice Lidového domu. Vedení strany však zjistilo, že na to nemá podle stranických stanov dost hlasů.

Od té doby nechalo vedení Foldynu svému osudu. Jen v případě jeho silných výroků si vedení ČSSD drželo od svého poslance odstup. Zdůrazňovalo, že nejde o politiku strany, ale o názor jednotlivce.

„Já jsem se nezměnil, budu spolupracovat ve Sněmovně s těmi, ke kterým tíhnou hlasy původních voličů sociální demokracie,“ řekl posléze Seznam Zprávám Foldyna.

Na otázku, koho tím myslí, jen uvedl: „To uvidíte.“ Nepředpokládá však, že by například dále zůstával v klubu ČSSD.

Seznam Zprávám Foldyna rovněž řekl, že se o svém kroku s nikým neradil, ani s prezidentem Milošem Zemanem. Rozhodnutí odejít podle jeho slov uspíšilo to, že v pátek se o jeho případu mělo jednat na předsednictvu strany.

Jaroslav Foldyna totiž na sebe výrazně upozornil 12. února během volby ombudsmana. Na plénu vystoupil s tvrzením, že ředitel neziskové organizace Člověk v tísni Šimon Pánek vyhrožoval politikům, aby nevolili prezidentova kandidáta Stanislava Křečka. Foldyna k tomu nepředložil žádné důkazy a předsedové sněmovních frakcí odmítli, že by nějaké výhrůžky od Šimona Pánka obdrželi.

Reklama

Doporučované