Hlavní obsah

Jasný teroristický čin, říká o Vrběticích autor Magnitského zákona

Foto: Profimedia.cz

Bill Browder na snímku z roku 2019 během vystoupení ve švédském parlamentu.

Reklama

„Česká vláda by měla navrhnout uplatnění Magnitského zákona na ruský režim a oligarchy, kteří ho podporují,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Bill Browder, duchovní otec zákona a nositel řady lidskoprávních cen.

Článek

Ruský režim je v tuto chvíli poněkud zahnán do kouta: Roste tlak kvůli zdraví Alexeje Navalného, ve středu se očekávají velké protirežimní protesty a řada západních států v posledních týdnech vypovídá ruské diplomaty. Jakou reakci očekáváte od Kremlu?

Vladimir Putin teď panikaří. Na jednu stranu nemůže ustoupit od stíhání Navalného, protože se bojí, že by vypadal jako slaboch. Na druhou stranu zaplatí velmi vysokou cenu na domácí i mezinárodní scéně, pokud se situace zhorší. Jsem si jistý, že Putinův režim bude ve středu reagovat na demonstrace extrémně tvrdě, tentokrát to ale nemusí fungovat.

Lékaři tvrdí, že Navalnyj může během pár dní zemřít. Myslíte, že by si Rusko trouflo nechat to zajít až tak daleko?

Putin loni nařídil FSB, aby Navalného zavraždila novičokem, to se ale nepovedlo. Jsem si jistý, že tentokrát se pokusí tu práci dokončit.

Kdo je Bill Browder

V Americe narozený britský finančník a aktivista patřil na přelomu tisíciletí mezi největší západní investory v Rusku. V roce 2005 ho ale Kreml označil za hrozbu pro ruskou bezpečnost a vypověděl ho ze země. Později byl ruským soudem odsouzen v nepřítomnosti za daňové úniky k 9 letům vězení.

Poté, co ruské úřady podnikly v roce 2007 razii v kancelářích Browderovy firmy Hermitage Capital Management, si Browder najal daňového poradce Sergeje Magnitského. Toho později Rusko uvěznilo a Magnitskij v důsledku špatného zacházení ve vězení zemřel. Browder poté začal lobbovat za takzvaný zákon Magnitského, který by postihoval představitele režimů porušujících lidská práva. Zákon schválil americký Kongres a v roce 2012 ho podepsal prezident Barack Obama. V loňském roce schválila obdobu tohoto zákona i Evropská unie.

Jak se díváte na postup nové administrativy Joea Bidena k Rusku? Myslíte, že bude Biden tvrdší než jeho předchůdce Barack Obama, který si ze své politiky resetu odnesl špatnou zkušenost?

Jsem si jistý, že k Rusku bude Biden tvrdší než Obama. Už to i ukázal jak ve své rétorice, tak i akcích. Současná situace s Navalným a Ukrajinou bude ale vyžadovat velice tvrdou odpověď a je možné, že Biden nebude vyostřovat konflikt kvůli obavám z odplaty.

Česká vláda v sobotu oznámila, že za výbuchem muničního skladu v roce 2014 stáli agenti GRU. Dva lidé tehdy zemřeli. Označil byste to za státní terorismus?

Je to jasný teroristický čin, který vyžaduje přiměřenou odpověď.

Česko vypovědělo 18 zaměstnanců ruské ambasády, Kreml odpověděl vypovězením 20 českých diplomatů. Co byste teď české vládě poradil?

Poradil bych jí, aby navrhla unijní Magnitského sankce na vysoké ruské představitele a oligarchy, kteří finančně podporují Putinův režim. Musíte je zasáhnout tam, kde je to zabolí – do jejich peněženek.

Případ Vrbětice na Seznam Zprávách – výběr textů

O co v případu jde

Exkluzivně: Rusové podezřelí z výbuchu ve Vrběticích jsou ti, kteří otrávili agenta Skripala – čtěte ZDE

Kdo odhalil agenty? Co tají politici? Otázky, na které vláda dluží odpovědi – čtěte ZDE

On-line reportáž: Vývoj kauzy sledujeme minutu po minutě – čtěte ZDE

Reakce

Evropa: „Nepřijatelné vměšování Ruska.“ Ministři EU vyjadřují podporu Česku – čtěte ZDE

Rusko: Rusko vyhostí 20 českých diplomatů, vyslechl si český velvyslanec – čtěte ZDE

Byl to terorismus, válečný akt? Poslanci proberou Vrbětice na všech frontách – čtěte ZDE

Exprezident Klaus: Strašit covidem už nestačí, tak máte Vrbětice, kritizuje Klaus vládu – čtěte ZDE

Aktéři případu

Vicepremiér Hamáček: Reakce Ruska je silnější, než jsme čekali – čtěte ZDE

Exministr zahraničí Petříček: Měli bychom přitvrdit, říká Petříček k vyhoštění ruských diplomatů – čtěte ZDE

Komentáře

Krize ve vztazích s Ruskem. A hvězdná hodina pro Česko

Jan Lipold: Zeman musí přestat s Ruskem, nebo odstoupit – čtěte ZDE.

Ivan Gabal: Sedm let lavírování. Za Vrbětice si můžeme i sami – čtěte ZDE.

Reakce Evropské unie byly až dosud velmi mdlé. Můžeme od ní očekávat podobnou vlnu solidarity, která se ukázala po pokusu o otravu Sergeje Skripala?

Nechovám moc velké naděje, že by Evropská unie zareagovala tak, jak má. Jsou v ní některé státy, které s Putinem sympatizují a mají příležitost případnou tvrdou odpověď zablokovat.

Evropané jsou vzhledem k Rusku dost váhaví. Myslíte, že je důvodem i plynovod Nord Stream II?

Myslím, že Rusko pomocí úplatků a vydírání úspěšně zkorumpovalo mnoho vlivných lidí v Evropské unii. Výsledkem pak je nevysvětlitelná slabost. Není to jen o Nord Streamu. Vidíme to i v mnoha jiných oblastech.

Rusové vedou v Evropě podle mnoha expertů hybridní válku, snaží se ovlivňovat volby atd. Kterou část Evropy považujete za nejzranitelnější? Je to právě střední Evropa?

Rusko tak jedná proti jakékoliv zemi, která jí k tomu dá příležitost. Děje se to nejen na území celé Evropské unie, ale i celého světa.

Dokud neomezíme šíření ruského vlivu, budeme i nadále sledovat takovéto zlovolné akce.

Reklama

Doporučované