Hlavní obsah

Játra sedmnáctileté dívky zachránila Josefu Mynářovi život, od první transplantace v Česku uplynulo již 35 let

Rozhovor s Josefem Mynářem.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

S transplantovanými játry žije Josef Mynář již 35 let. První Čech, který operaci podstoupil, to považuje za velký zázrak.

Článek

Už pětatřicet let žije s transplantovanými játry někdejší horník a posunovač na železniční stanici Josef Mynář z Tišnova. Právě před pětatřiceti roky se stal prvním pacientem v tehdejším Československu, jemuž byl tento životně důležitý orgán transplantován. V Brně, kde si ve středu tuto z lékařského hlediska přelomovou událost připomínají, navíc vyšlo najevo, že je Josef Mynář výjimečný i z celosvětového hlediska. Patří totiž mezi nejdéle žijící lidi s transplantovanými játry.

Jeho operace se uskutečnila v roce 1983 a vedl ji tým brněnských chirurgů v čele s profesorem Vladimírem Kořístkem, tehdejším přednostou II. Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Zdravotní potíže, které vyvrcholily tehdy unikátním zákrokem, začal Mynář pociťovat ve svých čtyřiatřiceti letech. Cítil se unavený, měl problém se žlučníkem. V roce 1982 se nachladil a nemohl se vyléčit. Lékaři na CT zjistili, že má tříkilogramový nádor, který roste do celých jater. Dárce pro první československou transplantaci se našel brzy. Šlo o sedmnáctiletou dívku, jež se zabila na motocyklu.

Transplantaci zvládli lékaři v tehdy nejkratší době na světě, chirurgové pracovali bez oddechu a operace tak trvala jen necelé tři hodiny. Díky játrům sedmnáctileté dívky žije Josef Mynář již 35 let. Bez transplantace by přitom patrně nepřečkal víc než jen několik týdnů.

Reklama

Doporučované