Hlavní obsah

Jazzová mše Jaromíra Hniličky vyšla na CD ve finální podobě

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Monumentální Jazzová mše Jaromíra Hniličky poprvé vychází na CD ve finální podobě pro big band, komorní orchestr a sbor.

Článek

Zájem o distribuci nahrávky, kterou dnes vydala brněnská agentura Bujoart, projevilo prestižní americké vydavatelství Naxos. Jde o mimořádné dílo i v mezinárodním měřítku, řekl v rozhovoru s ČTK kapelník B-Side Bandu a hybatel dění kolem Jazzové mše Josef Buchta.

Jazzových mší na světe nevzniklo mnoho. Hnilička navíc zkombinoval tři hudební světy - dominantní jazzový big band, klasický orchestr a pravoslavné sbory. „Jemu se povedlo tyto tři linie propojit tak, že to působí kompaktně a přirozeně, není to znásilňování jednoho stylu,“ uvedl Buchta.

Pro kapelníka B-Side Bandu je nové CD splněným snem. O Jazzové mši, jejíž původní verze vznikla v roce 1968, psal diplomovou práci. Později jej napadlo, že by autor mohl po 40 letech dílo rozpracovat - dopsat orchestrální složku a zbývající části liturgie.

„Trochu jsem se bál, že mě vyhodí oknem nebo dveřmi, ale on to přivítal, byl nadšený, uvědomil si možnost dostat mši do úplné podoby,“ řekl Buchta. V roce 2008 měla Jazzová mše obnovenou světovou premiéru, na turné po moravských kostelech hrál sólový part sám autor.

„Zůstával ještě jeden sen - Jazzovou mši natočit. Trvalo to 12 let, přece jen je to skoro sto lidí, obrovské náklady,“ popsal Buchta. Sen se splnil částečně i díky pandemii covidu-19, která sice muzikantům zhatila mnoho plánů, ale zase vytvořila prostor v jejich kalendářích a také v nahrávacích studiích. Místo Hniličky, který zemřel v roce 2016 v 84 letech, hraje sólový part Juraj Bartoš.

Buchta věří, že se příští rok podaří dostat Jazzovou mši znovu také na koncertní pódia. Jde však o produkčně náročnou akci. „Bez podpory Ministerstva kultury, města nebo kraje se to těžko realizuje,“ uvedl Buchta. Každopádně však nechce dopustit, aby se na Jazzovou mši a jejího autora zapomnělo - umělců a patriotů, jako byl Hnilička, prý Brno nemá mnoho.

Reklama

Související témata:

Doporučované