Hlavní obsah

Jde jim o střechu nad hlavou. Každý pátý osamělý rodič rozprodával majetek

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Na jaře neměli na jídlo, na podzim ani na náklady spojené s bydlením. Teď se podle ředitelky Klubu svobodných matek ozývají hlavně samoživitelky znova. (Ilustrační snímek)

Reklama

Problémy na všech frontách hlásí v aktuálním průzkumu samoživitelé: musí šetřit na jídle, chybí jím peníze na nájem, problém mají i s technikou na distanční výuku.

Článek

Polovina oslovených rodičů samoživitelů musela v uplynulých dvanácti měsících šetřit na jídle, čtyři z deseti na provozu domácnosti a každý pátý musel své finanční potíže řešit prodejem majetku nebo vybavení domácnosti.

Aktuální průzkum agentury STEM ve spolupráci s Klubem svobodných matek mezi 1026 respondenty potvrzuje dřívější zprávy, že pandemie na osamocené rodiče dopadá tvrdě.

Třetině samoživitelů nestačí peníze na oblečení ani stravu, ani na výdaje spojené s bydlením.

„Na jaře neměli na jídlo, na podzim už neměli na bydlení, a teď jsou zacyklení. Lidé, kteří nás žádali o pomoc na podzim, nás teď úpěnlivě prosí, jestli bychom jim nepomohli znovu,“ popisuje Dana Pavlousková, ředitelka Klubu svobodných matek s tím, že v řadě případů samoživitelé popisují, že mají řádově dny na vyřešení své situace, jinak budou muset opustit současné bydlení.

V šesti procentech případů se tak už podle průzkumu i stalo a rodina se musela přestěhovat do většinou levnějšího bytu nebo k příbuzným či známým.

Průzkum ukazuje, že každý třetí samoživitel si v posledním roce musel půjčit peníze u příbuzných. Dalších 13 procent si půjčovalo od banky a osm procent u nebankovních věřitelů. Dana Pavlousková přitom upozorňuje, že právě samoživitelé a samoživitelky mají daleko menší „záchranou síť“ nejbližších lidí, kteří jsou schopni rodině pomoci.

Distanční výuka je problém

„Ta problematika je v podstatě jednoduchá. Když je domácnost složená z muže, ženy a dětí a koronakrize postihne jednoho z nich, tak pořád to může ještě vyvážit druhý. Pokud se rodina opírá jen o jeden pilíři, tak se finanční situace začne hroutit hned,“ vysvětluje v obecné rovině, proč právě na rodiče samoživitele dopadají existenčně pandemie tak tvrdě.

Zakladatelku Klubu svobodných matek nejvíce zarazily v průzkumu informace o výpadcích výživného. „Neplacení výživného je dlouhodobý průšvih, ale to, že třetina měla výpadky a jedna pětina ho nedostávala vůbec, tak to jsem nemyslela, že bude tak zlé,“ dodává Dana Pavlousková.

Z průzkumu vyplývá, že třetina respondentů se kvůli pandemii musela potýkat s problémy v práci: 13 procent se stalo nezaměstnanými, 6 procent přišlo o práci na dohodu a každému desátému byla snížená mzda.

Průzkum se dotkl i distanční školní docházky – 38 procent respondentů hlásí, že je pro ně problém zejména technické vybavení a nejčastěji pak v rodinách, které mají více dětí.

Reklama

Doporučované