Hlavní obsah

Jde o cílený útok, říká odvolaný člen rady ERÚ. Bránit se bude žalobou

Odvolaný člen rady ERÚ Vlk se bude bránit u soudu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Personální zemětřesení ve vedení Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Na základě závažných informací od bezpečnostních složek vláda odvolala tři muže z vedení úřadu. Šéfa rady Jana Pokorného a dva její členy – Vladimíra Outratu a Vladimíra Vlka. Od posledního jmenovaného získal Seznam rozhovor. Vlk obvinění odmítá a chystá soudní žalobu.

Článek

Odvolaný člen rady Energetického regulačního úřadu Vladimír Vlk o svém odvolání až do úterý netušil. „Pro mě bylo dnešní odvolání šokující, protože jsem netušil, ani jsem nepočítal s tím, že by mě někdo odvolal,” řekl pro Seznam Vlk. Domnívá se, že jde o cílený krok.

Vlk se nyní plánuje bránit soudní cestou. „Požádám také kolegu Outratu, jestli se ke mně připojí, abychom podali společnou žalobu,” říká. Zvažuje dokonce sepsání dopisu adresovanému orgánu Evropské unie kvůli narušení nezávislosti Energetického regulačního úřadu.

Odvolání tří členů vedení ERÚ oznámil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček na úterní tiskové konferenci po jednání vlády. S dotčenými členy rady se ale ministr osobně nesetkal. Vladimír Vlk a jeho spolupracovník Vladimír Outrata se o svém odvolání dozvěděli dnes od šéfa rady Jana Pokorného. Ten informaci dostal od tiskového mluvčího.

Ministr Havlíček odvolání vedoucích představitelů rady ERÚ odůvodnil tím, že systematicky jednali v souladu se zájmy regulovaných subjektů, tj. nejednali v souladu se zájmy spotřebitelů.

V odvolávacím dopise, který Vlkovi přišel od premiéra Andreje Babiše, mu je mimo jiné vyčteno, že „narušil nezávislý, nestranný a transparentní výkon pravomoci, přijímal pokyny od třetí osoby nebo nechránil zájmy zákazníků a spotřebitelů v energetickém odvětví.“ To ale Vlk odmítá.

Ministerstvo průmyslu a obchodu už také ve věci podalo trestní oznámení, píše se dále v dopise.

Odvolávací dopis pro člena rady ERÚ Vladimíra Vlka

Odvolávací dopis pro člena rady ERÚ Vladimíra Vlka

Vývoj kolem ERÚ překvapil také odvolaného člena rady Outratu. „Myslím si, že pan ministr by měl lépe vážit slova, protože se velice pravděpodobně stanou součástí soudní pře," řekl ČTK Outrata, který byl od začátku srpna 2017 do konce července 2018 předsedou rady.

Reklama

Doporučované