Hlavní obsah

Jde vůbec v Česku zakázat islám? Duel Tomio Okamury proti šéfovi Pirátů

Duel Tomio Okamura versus Ivan Bartoš.

 

Reklama

Jak moc by stát měl zasahovat do našich životů? Ulehčí nám elektronizace státní správy život, nebo nás naopak čeká velký bratr? Další z předvolebních Duelů na Seznam Zprávy.

Článek

V našem Duelu diskutují předseda Pirátské strany Ivan Bartoš a předseda SPD Tomio Okamura.

„Cílíme na dvouciferný výsledek, chceme se podílet na vládě,“ řekl Tomio Okamura v Duelu. Ivan Bartoš vidí potenciál své strany kolem deseti procent. „Tyto volby budou rozhodovat nerozhodnutí voliči a ti, co dosud nevolili,“ řekl. Bartoš chce Piráty dovést i do vlády.

Referendum chtějí oba

Celostátní referendum jako způsob, jak zapojit lidi víc do rozhodování státu, plánují shodně Pirátská strana i SPD Tomio Okamury. Občané by podle SPD měli třeba rozhodnout o vystoupení země z Evropské unie. SPD chce prosadit i přímou volbu poslanců, hejtmanů a starostů. Politici by podle ní měli nést také osobní, hmotnou a trestní odpovědnost. Osobní odpovědnost a odvolatelnost politiků si do svého programu dali i Piráti.

Rodina jako tradiční svazek muže a ženy 

„Nehlásáme nenávist k žádnému národu, rase, kultuře nebo náboženství,” má SPD v programu. Zároveň ale chce v Česku zakázat islám a odmítá multikulturní hodnoty.

Za základ rodiny považuje tradiční svazek muže a ženy a odmítá propagaci a podporu názorů a chovaní, které ohrožují fungování rodin a výchovy dětí.

Pirátská strana naopak razí heslo „více svobody, méně buzerace“. Podporuje lidská práva především jako svobodný přístup k informacím, svobodu projevu a právo na soukromí. Do boje chtějí Piráti vytáhnout proti cenzuře, omezování svobody nebo potlačování lidských práv.

Reklama

Doporučované