Hlavní obsah

Je bitcoinová horečka zpět? Kryptoměna prolomila rekord a letí vzhůru

Foto: Seznam Zprávy

Bitcoin je na novém historickém rekordu.

Reklama

Bitcoin po třech letech prolomil historický rekord. Jeho hodnota dosáhla 19 577 dolarů, což je přes 430 tisíc korun. Někteří analytici věří, že jeho hodnota ještě o několik tisíc dolarů vzroste. A pokud přijde pád, nebude hluboký.

Článek

Hodnota kryptoměny bitcoin prolomila rekordní hodnotu z prosince 2017. V pondělí ohodnocení měny stouplo o 7,2 procenta na 19 577 dolarů (430 tisíc korun), což je o 60 dolarů více než před třemi roky. Za letošní rok tak bitcoin vzrostl o více než 150 procent, uvádí agentura Bloomberg.

Bitcoin patří mezi vysoce riziková aktiva, jeho kurz je silně kolísavý. Letos se v průměru denně měnil o 2,7 procenta, uvádí Bloomberg. Například u tradičního „bezpečného přístavu“ zlata byl průměrný denní pohyb 0,9 procenta.

Za oblibou bitcoinu stojí poptávka po rizikových aktivech v době bezprecedentních ekonomických stimulů ze strany vlád v době koronavirové krize. Podle agentury Reuters měně pomáhá také hlad po aktivech odolných vůči inflaci, navíc se čeká, že se kryptoměnám konečně dostane širšího uznání mezi investory a začnou jí brát vážně nejen nadšenci do technologií a kryptoměn.

Měna vznikla v roce 2008 v době rozvíjející se ekonomické krize. Léta se prodávala za centy, aby v bitcoinové horečce na konci roku 2017 dosáhla maxima, ze kterého ale rychle spadla. Mezi prosincem 2017 a začátkem roku 2019 klesla hodnota měny o více než 14 tisíc dolarů (307 tisíc korun). Pak sice chvíli znovu bitcoin rostl, ale až do podzimu letošního roku docházelo jen k méně významným výkyvům.

Analytik Matt Maley z Miller Tabak + Co. agentuře Bloomberg řekl, že měna může dosáhnout hodnoty až 22 tisíc dolarů. Indikátory ale ukazují, že je měna nadhodnocená a její kurz může zase klesnout. Podle Maleyho může být pád měny strmý, ale rozhodně ne tolik jako v roce 2018.

Reklama

Doporučované