Hlavní obsah

Je čas hledat nového Peltu? Proč policie zadržela nejmocnější muže českého sportu

Rozhovor s novinářem Luďkem Mádlem o kauze Pelta.Video: Karel Hrubeš

 

Reklama

Policie ve středu zadržela a vyslýchala šéfa fotbalové asociace Miroslava Peltu a předsedu České unie sportu Miroslava Janstu.

Článek

Duo nejmocnějších mužů českého sportovního zákulisí zadržela ve středu policie.

Nepříjemné je to zejména pro bosse českého fotbalu Miroslava Peltu, protože ten byl na rozdíl od šéfa České unie sportu Miroslava Jansty policií obviněn. A navíc: Za necelý měsíc volí český fotbal svého nového šéfa a až dosud se mělo za to, že Pelta bez potíží obhájí svou funkci.

Vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová potvrdila, že vyšetřovatelé ve čtvrtek navrhli pro jednoho z aktérů případu vazbu. O koho se jedná, říct nechtěla. Doplnila, že v kauze zadrželi celkem deset lidí a nikoho do 16. hodiny nepustili na svobodu.

Pelta a Jansta dlouho tvořili vlivný tandem na pomezí sportu a politiky, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy fotbalový expert Luděk Mádl (pusťte si ve videu nahoře). Popisuje rovněž roli Miroslava Pelty při získávání peněz ze státního rozpočtu.

Video: Policie vyslýchala Peltu několik hodin

Reportér Seznamu na Strahově před sídlem FAČR.Video: Hanuš Hanslík

Pokud Miroslav Pelta teoreticky skončí například ve vazbě, může to ohrozit jeho pozici na volební valné hromadě fotbalové asociace, soudí Mádl.

Kromě Pelty a Jansty zadržela policie také náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, bývalého ministra a pražského zastupitele za ČSSD Karla Březinu a další úředníky magistrátu a ministerstva.

Přesná role šéfa FAČR v nynějším skandálu nicméně zůstává dosud nejasná. Stále se také neví hlavní důvod policejní razie.

Existují dvě vysvětlení: To první je, že jde o rekonstrukci stadionu Přátelství na Strahově, kvůli níž si v roce 2014 směnily pražský magistrát, Česká unie sportu a fotbalová asociace pozemky a stavby na strahovském kopci.

Druhé: Podle něho se rozsáhlá akce týká toho, jak Ministerstvo školství přerozdělilo na rok 2017 sportovní dotace. Díky tomu státní podpora fotbalového hnutí vzrostla ze 291 milionů korun před dvěma lety na letošních 526 milionů. Fotbal tak získává ze státních dotací dramaticky víc než ostatní sporty.

„Týká se to sportovních dotací. Policie bude vycházet i z interních auditů ministerstva,“ řekla ministryně školství Kateřina Valachová.

Video: Byli jsme u razie v sídle fotbalové asociace.

Zásah policie v sídle fotbalové asociace.Video: Hanuš Hanslík

Reklama

Doporučované