Hlavní obsah

Je čas skončit, radí Trumpovi už i jeho spojenci. On to však stále odmítá

Foto: Profimedia.cz

Někteří Trumpovi příznivci stále vycházejí do ulic s transparentem „Trump vyhrál“. Snímek je z 13. prosince ze státu Virginie.

Reklama

Donalda Trumpa už opustil i vlivný Mitch McConnell, šéf republikánské většiny v Senátu. Dosluhující prezident mu vzkázal, že se jejich strana musí naučit bojovat. Fakt, že Joe Biden získal o 6 milionů hlasů více, ignoruje.

Článek

Dosluhující americký prezident Donald Trump kritizoval vůdce republikánské senátní většiny Mitche McConnella za jeho úterní výrok k volbám. McConnell poprvé od listopadových voleb uznal Trumpova demokratického soupeře Joea Bidena za vítěze prezidentských voleb.

Trump ale v noci McConnellovi prostřednictvím svého účtu na Twitteru vzkázal s poukazem na počet volebních hlasů, které on sám získal: „Mitchi, 75 milionů hlasů, rekord pro úřadujícího prezidenta (a velký). Je příliš brzy na to se vzdávat. Republikánská strana se musí naučit bojovat. Lidé se zlobí!“

Bidenovi ovšem v listopadu svůj hlas dalo 81 milionů lidí. To ale Trump odmítá vzít na vědomí, podobně jako řada jeho stoupenců. Podle průzkumů provedených pro veřejnoprávní média NPR a PBS nemá ve volební výsledek důvěru 72 procent republikánských voličů.

McConnell až do úterý volby nekomentoval. Nyní ale prohlásil, že sice mnozí čekali jiný výsledek, ale americký systém rozhodl, kdo bude 20. ledna skládat přísahu. V pondělí totiž volitelé z jednotlivých států americké federace potvrdili Bidenovo vítězství a McConnell v úterý řekl, že chce zvolenému prezidentu Bidenovi pogratulovat.

Musí uznat prohru, národ je rozdělený

S Trumpovou verzí výsledku voleb nesouhlasí ani jeho dlouholetý přítel a příznivec Geraldo Rivera, který působí v Trumpovi nakloněné televizní stanici Fox News. V úterním diskusním pořadu moderátorky Marthy MacCallumové Rivera Trumpovi vzkázal, že má Biden pravdu, když říká, že „už to skončilo“.

„Má naprostou pravdu, je konec,“ prohlásil Rivera a přitakal Bidenově výzvě posunout se dopředu. Rivera dodal, že by byl rád, kdyby to Trump pochopil.

Diskuse se ale účastnil také vůdce konzervativních aktivistů a rozhlasový moderátor Charlie Kirk. Řekl, že Trumpovi stoupenci dál vznášejí k volebnímu výsledku „dobré dotazy“. „Pořád je mnoho nevyřešených právních stížností, stovky,“ řekl.

„To je tak nečestné, musíte s tím přestat,“ reagoval na to Rivera. V úterý ráno zveřejnil video, v němž shrnul své názory na situaci takto: „Americký prezident Donald Trump může ten povolební zmatek zastavit. Národ je rozrušený, jsme rozdělení, ve vládě panuje zmatek. Prezident Trump musí uznat prohru, volitelé se vyslovili, a jak víte, zvolili Joea Bidena.“

Rivera od počátku neschvaloval Trumpovu snahu napadnout výsledek voleb. Už 11. listopadu, tedy čtyři dny poté, co hlavní americká média zveřejnila projekce, podle nichž zvítězil Biden, Rivera tweetoval: „Drahý Donalde Trumpe, můj respektovaný příteli, vedl jsi neuvěřitelnou bitvu proti všem protivenstvím a zákeřné chorobě (koronaviru). Bojoval jsi proti těm, kdo bodají do zad, proti našim nepřátelům a měnil jsi svět v mír a blahobyt. Je čas rozloučit se důstojně a slušně.“

Trump a jeho příznivci ale dál šíří dezinformace o údajných rozsáhlých volebních podvodech, přestože soudy, na něž se Trump a jeho tým zatím obrátili, pro to nenašly patřičné důkazy.

Reklama

Související témata:

Doporučované