Hlavní obsah

Je čas smazat Facebook. Na sociálních sítích roste nesouhlas po skandálu kolem zneužívání dat uživatelů

Lidé požadují smazání Facebooku nebo oznamují rušení svých uživatelských účtů. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Lidé na Twitteru zveřejňují příspěvky s označením #DeleteFacebook a často oznamují zrušení svých uživatelských účtů. Facebook je vyšetřován v kauze s firmou Cambridge Analytica, která měla využívat data 50 milionů uživatelů pro předvolební kampaň současného amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Článek

Spoluzakladatel aplikace WhatsApp Brian Acton na svém twitterovém účtu zveřejnil příspěvek, ve kterém označil tuto dobu za správný čas smazat si Facebook. Vyjádřil se tak ke skandálu kolem sociální sítě, která čelí obvinění ze zneužití dat až padesáti milionů uživatelů.

K Actonovi se přidávají i další lidé a sdílejí příspěvky s heslem #DeleteFacebook, tedy #SmazatFacebook. Často v nich nesouhlasí s chováním firmy nebo oznamují zrušení svých facebookových účtů. Jak uvádí na webu The Guardian, některá média dokonce zveřejňují návod, jak je možné smazat si svůj účet na Facebooku.

Zdá se, že problémy společnosti nekončí, její šéf Mark Zuckerberg čelí tlaku ze strany zákonodárců. Spojené státy a Velká Británie chtějí, aby se postavil před parlament a masivní únik dat vysvětlil.

Americký list The New York Times minulý oznámil, že britská firma Cambridge Analytica využívala soukromé informace z desítek milionů uživatelských účtů při vývoji softwarových nástrojů pro podporu volební kampaně současného amerického prezidenta Donalda Trumpa v roce 2016. Program údajně předpovídal preference voličů a měl ovlivňovat jejich rozhodování.

Britský vědec Aleksandr Kogan v rozhovoru pro BBC odmítl souvislosti s kauzou ovlivnění prezidentských voleb. Kogan pomáhal analytické společnosti Cambridge Analytica se sběrem dat o uživatelích. „Přesnost těchto dat byla neobyčejně zveličena,“ řekl Kogan. Na dotaz, zda by cílené oslovování voličů na základě hodnocení, která pomáhal sestavovat, mohlo ovlivnit volby, odpověděl nesouhlasně. „Osobně si to nemyslím. Podle mě to mohlo (Trumpovu) kampaň jen poškodit,“ řekl.

Reklama

Doporučované