Hlavní obsah

Je česká karanténa přísná? Srovnali jsme bezpečnostní opatření Evropy

Foto: Seznam Zprávy

Interaktivní grafiku, která obsahuje i počty oficiálně potvrzených případů nákazy v daných státech, najdete níže v článku.

Reklama

Česká vláda v neděli večer oznámila celostátní karanténu. Zařadila se tak mezi malou skupinu evropských států, které po tomto dosud nejtvrdším opatření proti šíření koronaviru sáhly. Jak je na tom zbytek Evropy?

Článek

Od pátku, kdy jsme vydali první srovnání bezpečnostních opatření napříč Evropou, se řada států rozhodla změnit svou strategii a pravidla zpřísnit. Většina evropských zemí už zrušila výuku ve školách a zakázala hromadné akce. A přibývá zemí, kde se zásadně omezuje i sektor služeb. Do srovnání počítáme i ty země, které takové kroky teprve oznámily a v platnost je uvedou až v příštím týdnu.

Přibývá států, které omezí i restaurace a bary

Států, které vyhlásily komplexní karanténu přes víkend, výrazně přibylo. Vláda nařídila občanům nevycházet z domů kromě nejnutnějších potřeb už ve Španělsku a Lotyšsku, již delší dobu opatření platí v Itálii. Jen o málo uvolněnější jsou opatření v Rakousku, kde je například povoleno vyjít si i na procházku, ale pouze po jednotlivcích nebo skupinách lidí, kteří spolu sdílí domácnost. Podobně je na tom i Francie, kde se ale navzdory vládnímu doporučení nevycházet v neděli nezrušily komunální volby.

Ve všech zmiňovaných zemích je součástí strategie i omezení sektoru služeb – zavřené budou všechny obchody kromě potravin, lékáren a drogerií, restaurací a barů. Zrušené jsou i všechny kulturní, sportovní a další akce. Přibylo i zemí, které sice nevyhlásily celostátní karanténu, ale omezily kromě hromadných akcí i provoz obchodů a restaurací. Ve Velké Británii, Německu a některých balkánských státech zůstávají opatření nadále uvolněná.

Bezpečnostní opatření v Evropě jsme rozdělili do čtyř kategorií

1. Velmi přísná opatření

– celková karanténa (vláda vyzvala lidi, aby vycházeli ven jen v nejnutnějších případech – cesta do práce nebo na nákup)

– všechny obchody zavřené kromě potravin, lékáren a drogerií

– zavřené restaurace, bary, kavárny

– zrušené veškeré veřejné akce

– zavřené školy

2. Přísná opatření

– zrušené veškeré akce s očekávanou účastí větší než 100 lidí

– obchody, restaurace, bary, kavárny a podobně jsou zavřené nebo je jejich provoz výrazně omezen

– zavřené školy

3. volnější opatření

– plošně zrušené veřejné akce

– plošně zavřené školy

4. Volná opatření

– žádné nebo mírné plošné zákazy veřejných akcí

– školy fungují nebo jsou zavřené pouze na lokální úrovni

Do příslušných kategorií jsme zařadili i státy, které splňují alespoň většinu daných kritérií. Stejně tak i země, kde už jsou daná opatření schválená a mají brzy vejít v platnost. Ve srovnání jsme zohlednili opatření týkající se běžného života uvnitř států, nikoliv kontroly na hranicích či jejich zavření pro určité skupiny lidí. Srovnání je aktuální k nedělní půlnoci.

Úroveň opatření a počet nakažených v jednotlivých státech:

Jedinečná strategie Británie

Za vypíchnutí v tematice bezpečnostních opatření napříč Evropou rozhodně stojí situace ve Velké Británii. Její premiér Boris Johnson se totiž rozhodl zvolit kompletně odlišnou strategii v boji proti koronaviru než všichni ostatní. Odmítl zavést „brutální bezpečnostní opatření“ a místo toho doporučil domácí karanténu na čtyři měsíce všem lidem nad 70 let. Spoléhá na to, že Brity zachrání kolektivní imunita.

Co to je kolektivní imunita a jak moc Johnson riskuje?:

Francouzský paradox a německé vyčkávání

Poměrně zvláštní je i situace ve Francii, kde je o jeden podstatný bod širší vládní doporučení, kdy lze opustit domov. Kromě cesty do zaměstnání a na nákup se povoluje i cesta k volbám, ty totiž Francie nezrušila. Ve volebních střediscích byly v neděli na podlaze značky, které měly pomoci udržet bezpečné odstupy mezi voliči. Musela tam také proběhnout dezinfekce a pro voliče byly k dispozici dezinfekční prostředky. Očekává se, že místní volby ve Francii budou mít rekordně nízkou účast. Druhé kolo bude 22. března.

Německo v neděli zavedlo kontroly na hranicích s pěticí sousedních států – Francií, Rakouskem, Švýcarskem, Lucemburskem a Dánskem. Přibývá i spolkových zemí, které vydávají zákazy pořádání hromadných akcí nebo zavírají školy. K plošnému zákazu se nicméně německá vláda zatím neodhodlala.

Reklama

Doporučované