Hlavní obsah

Žádný další lockdown už nebude, slibuje Havlíček

Hostem Výzvy byl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Už asi polovina Čechů je naočkována a zdá se, že počty nakažených se zatím drží na uzdě. Otázkou je, co přinese podzim a s ním i nadcházející volby. Co od nich čeká ministr Havlíček?

Článek

Ačkoliv je aktuální pandemická situace v Česku lepší než v některých jiných evropských zemích, to, že vláda pandemii ne vždy dobře zvládala, připomněli premiérovi o víkendu demonstranti na autogramiádě jeho nové knihy. Podle aktuálních předvolebních průzkumů se ale ANO po předprázdninovém propadu právě kvůli koronavirové krizi znovu vrátilo na přední příčku, a není tak vyloučeno, že se bude po podzimních volbách na řízení pandemie dále podílet.

Teď je schváleno, že od podzimu už nebude testování pro všechny zdarma. Dál se řeší, jestli budou na prokázání bezinfekčnosti v provozovnách, službách i dalších veřejných místech uznávané protilátky. Na co dalšího by se měli Češi od podzimu připravit? A je česká ekonomika nachystaná i na scénář, že by se znovu zavřela?

Na to jsme se ptali ministra průmyslu a obchodu a ministra dopravy Karla Havlíčka ve Výzvě.

Jejím tématem ale není jen koronavirus. Pozornost nedávno vyvolala také tragická železniční nehoda u Domažlic. U obce Milavče na Domažlicku se čelně střetl osobní vlak se Západním expresem, mířícím z Německa. Zemřely tři osoby a desítky lidí byly zraněny. Ukázala nehoda, jak důležité je novelizovat drážní zákon? A v jakém stavu předá ministr svému možnému nástupci další dopravní otázky – třeba české dálnice?

Sledujte rozhovor v úvodním videu, nejzajímavější odpovědi vám nabízíme níže:

10:05 - Pokud byste znovu navrhovali lockdown, budou lidé s plným očkováním nějak zvýhodněni? Nebo na tom budou stejně jako lidé neočkovaní?

Především nechceme navrhovat další lockdown. Lockdown nebude. To neznamená, že se nemůžeme tvářit na to, že stoupnou počty nakažených na podzim. Hledáme i další cesty a varianty, co všechno můžeme dělat.

10:45 - Byl byste pro pozitivní motivaci pro očkované?

Dnes už všichni, co jsou očkovaní, mají celou řadu výhod, aniž by to stát nastavil. Mohou za sportem, za kulturou nebo bez větších problémů do restaurace. Zatímco nenaočkovaní se musí testovat a od září už ty testy nebudou hrazené a nepůjde to ani samotestem, což už vlastně nejde ani dnes. Už jsou svým způsobem znevýhodněni.

14:52 - Podniknete nějaké kroky, aby se zlepšily kontroly v restauracích a podobně?

Pokud budeme lidi kontrolovat od rána do večera, tak nás zase budete natírat, že jsme policejním státem. Je to o nějaké přiměřené míře kontroly. Není to jen o těch spotřebitelích, ale i o těch provozovatelích.

16:08 - Máme už potřebné testy?

Budou se pořizovat, ale je to připraveno tak, aby dorazily. Zajišťuje to Správa státních hmotných rezerv. Dnes už není problém s nedostatkem testů jako na začátku roku.

17:24 - Počítáte v případě nárůstu nemocných se zavřením služeb?

Nepředpokládáme to a nepočítáme s tím. Jsme toho názoru, že jsme v úplně jiné situaci než na začátku roku, kdy byla proočkovanost minimální, a v úplně jiné situaci než na podzim, kdy se neočkovalo vůbec.

26:56 - Podle aktuálního průzkumu společnosti Lidya v loňském roce více než 70 % podnikatelů zaznamenalo propady v tržbách oproti roku 2019. V letošním roce plánuje ukončit svou činnost každý třetí podnikatel. Překvapuje vás to?

Nikdy to tak ale nedopadlo. Už se to říkalo v minulém roce. Když se podíváme na ty nejmenší živnostníky, tak jich 20 000 přibylo. Počet živnostníků zatím stále roste. Nevěřím tomu, že by nakonec skončili, protože by skončili už v době té krize, a ne v době, kdy už to jde nahoru. To ale neznamená, že všechny firmy vydrží. Například když se podíváme na restaurace, tak už mezi lety 2015 a 2017 muselo skončit asi 10 procent restaurací a to je přirozená, normální cesta.

36:59 - Do roku 2038 mají vypnout tepelné elektrárny, jenže možná to bude dřív. Provozovatelům se to přestává kvůli drahým emisním povolenkách vyplácet, banky se navíc zdráhají je financovat. Hrozí ČR v příštích letech nedostatek elektřiny?

Není to o tom, že bychom měli mít nedostatek elektřiny. Jsme stále velmi orientovaní na uhelnou energii. Musíme masivně investovat do nových zdrojů. Dlouhodobě to je jádro a obnovitelné zdroje. Krátkodobě plyn. Musíme rychle přestrukturovat naše teplárny z uhelných na plynové či biomasu.

42:17 - Jak dobře je pro příští vládu připravena dostavba Dukovan?

Je připravená tak, jak jsme řekli. Připravili jsme smlouvu se společností ČEZ, investiční model, zahájili notifikaci. V rámci notifikace se doplňují stále tuny dokumentů, je to v procesu. Je zahájené předkolo tendru, to by mělo během několika měsíců skončit a pak už bude vypsán finální tendr. Nedochází tam ke zpoždění.

Reklama

Doporučované